سود پرک

سودپرک | کاستیک سودا فلکس | سود سوز آور | سدیم هیدروکسید | سود کاستیک

سود پرک چیست ؟

سود پرک ترکیبی سفید رنگ و محلول در آب است و از طریق تجزیه شیمیایی سدیم کلراید تولید می شود. سود کاستیک پرک به دلیل اینکه توان زیادی در هیدرولیز مولکول های چربی دارد ، در تولید صابون ها ، شامپو ها و مواد چربی بر کاربرد دارد. سود پرک با نام های سود سوزآور و کاستیک سودا هم شناخته می شود و نام علمی آن سدیم هیدروکسید است. سود پرک دارای ترکیبی شیمیایی است که خاصیت قلیایی شدیدی دارد و به عنوان یک تنظیم کننده pH مطرح است و از آن می توان برای خنثی سازی اسید ها و تولید انواع نمک ها استفاده نمود.

فرایند تولید هیدروکسید سدیم در کارخانه سود پرک

نام محصول : سود پرک

نام علمی : سدیم هیدروکسید

سایر اسامی : کاستیک سودا پرک – کاستیک سودا فلکس – سود سوز آور جامد – سود کاستیک

شکل ظاهری : پرک و چیپس مانند سفید رنگ و چرمی

نوع بسته بندی : کیسه ۲۵ کیلوگرمی دو جداره

قابلیت انحلال پذیری در : آب – گلیسیرین – پروپیلن گلیکول – متانول

جدول مشخصات فیزیکی و شیمیایی سدیم هیدروکسید پرک
فرمولNaOH
دمای ذوب۳۲۳ °C (613 °F – 596 K)
دمای جوش۱,۳۸۸ °C (2,530 °F – 1,661 K)
وزن مولی۳۹٫۹۹۷۱ g mol−۱
چگالی۲٫۱۳ g/cm3
انحلال پذیری در آب۴۱۸ g/L (0 °C)

۱۰۰۰ g/L (25 °C)

۳۳۷۰ g/L (100 °C)

انحلال پذیری در متانول۲۳۸ g/L
ساختار کریستالیOrthorhombic

 

سود پرک حالت تغلیظ شده سدیم هیدروکسید مایع است که با اسامی کاستیک سودا و یا سود سوزآور هم معروف است. سود کاستیک پرک نوعی نمک یونی متشکل از یون مثبت سدیم Na+ و یون منفی هیدروکسید OH- به شکل NaOH است. محلول سود پرک موجب تجزیه پروتئین ها شده و در نتیجه در صورت تماس با بافت های بدن سبب سوختی می شود. از جمله ویژگی های این ماده این است که جاذب رطوبت و گاز دی اکسید کربن محیط بوده و حلالیت زیادی در آب دارد. درخواست بسیار زیادی برای کاستیک سودا در جهان وجود دارد و تولید سالیانه آن به ده ها میلیون تن می رسد.

کاستیک سودا در دمای معمول به شکل جامدی سفید رنگ است اما در تماس با اسید ها و رقیق کردن آن در آب ، واکنش اگزومتریک رخ داده و حرارت زیادی تولید می شود. سود سوز آور ماده ی پر مصرفی در زمینه تولید صابون و صنایع پتروشیمی است. همچنین به عنوان شناساگر فلزات ، انجام واکنش های شیمیایی ، تصفیه پنبه ، رفع زنگ فلزات و … نیز به کار می رود.

 

ویژگی های سود پرک

ویژگی های فیزیکی

سود سوز آور در حالت جامد سفید رنگ و دمای ذوب آن ۳۱۸ درجه سانتیگراد است. بسیار محلول در آب بوده و تا حدودی در اتانول و متانول حل می شود. آبپوش های متفاوتی از آن به صورت ۷ آبه با فرمول NaOh.7H2O و ۵ و ۳ آبه وجود دارد ولی نوع تک آبه آن دارای ثابت ترین حالت است.

ویژگی های شیمیایی

سود پرک با اسید های پروتون دار واکنش داده و محصول این واکنش ، آب و نمک اسید است. برای مثال در صورت واکنش با اسید هیدروکلریک ، کلرید سدیم تولید می شود. واکنش کاستیک سودا با اکسید های اسیدی نظیر دی اکسید گوگرد نیز بسیار مورد توجه است زیرا برای سولفور زدایی در صنایع پتروشیمی دارای اهمیت زیادی می باشد. کاستیک سودا پرک حلالیت مناسبی در آب ، گلیسیرین و الکل دارد. هر چه دمای آب بالا تر باشد ، این ماده به میزان بیشتر وسریع تر در آب حل خواهد شد.

سود پرک

تولید سود پرک

کاستیک سودا به شیوه صنعتی با خلوص ۵۰ درصد و از طریق الکترولیز نمک کلرید سدیم به روشی تحت عنوان “کلرآلکالی” تولید می شود. گاز کلر نیز یکی از محصولات جانبی کارخانه سود مایع است. سپس برای جامد سازی آن ، در کارخانه سود پرک از طریق تبخیر آب موجود در سود سوزآور مایع اقدام می شود. محصول نهایی همان سود پرك است که در زبان لاتین به آن کاستیک سودا فلکس Caustic Soda Flakes گفته می شود. روش غیر صنعتی تولید سدیم هیدروکسید از طریق ترکیب فلز خالص سدیم و آب است. طی انجام این واکنش ، گاز هیدروژن و حرارت آزاد می شود. این روش به صورت صنعتی امکان پذیر نبوده و روش آزمایشگاهی است.

 

مصارف و کاربرد های سود پرک

کاستیک سودا یک محصول بسیار کاربردی در صنعت است. در حدود یک چهارم از کل تولید این محصول در صنایع تولید کاغذ مصرف می شود. همچنین مقداری از آن برای تولید نمک های سدیم و نیز شوینده ها کاربرد دارد. تنظیم pH و سنتز ارگانیک از دیگر موارد مصرف آن است. در صنایع پتروشیمی هم برای کاهش گاز های گلخانه ای استفاده می گردد. سود پرک در صنایع غذایی به منظور شستشو و پوست کنی میوه و سبزیجات مصرف می شود. همچنین در تولید شکلات ، کاکائو و کارامل کاربرد دارد. در صنایع لبنی برای تولید بستنی و نیز در تولید نوشابه ها و تلخی گیری زیتون از محلول کاستیک سودا استفاده می شود.

• در صنایع تولید آلومینیوم به منظور خالص سازی محصول نهایی • در تولید صابون و چربی بر ها و مواد شوینده به عنوان یک ماده چربی زدای قوی • در صنعت کاغذسازی به منظور جداسازی لیگنین و فیبر سلولوزی در فرایند کرافت • در تولید سوخت های غیر فسیلی نظیر بیودیزل به عنوان یک کاتالیزور برای تبادل استری • در کارخانجات برای شستشوی ماشین آلات آلوده به گریس ، چربی و همچنین به عنوان چاه باز کن • در استخراج چاه نفت برای تجزیه گاز های سمی همچون دی اکسید گوگرد و سولفور زدایی دودکش های صنعتی • در تصفیه آب به منظور افزایش pH و جلوگیری از ایجاد خوردگی و همچنین حذف فلزات سنگین آب • در آزمایشگاه ها برای تنظیم اسیدیته و خنثی سازی و یا شناسایی اسید ها • در تولید بتن ترکیبی جهت جلوگیری از دو فاز شدن سیمان و ماسه • به عنوان ماده افزودنی در تولید رنگ ، چسب و سیلانت

کاربرد های غیر صنعتی سود پرک

امروزه از محلول سود پرک در کسب و کار های کوچک نظیر قالیشویی ها و کارواش ها نیز استفاده می شود زیرا علاوه بر چربی زدایی مناسبی که دارد ، هزینه آن پایین تر از تهیه مواد شوینده خواهد بود. سود پرک دارای کاربرد های خانگی هم می باشد. امروزه بسیاری از خانم های خانه دار هم به منظور صرفه جویی اقتصادی و هم به علت قدرت بسیار بالاتر سدیم هیدروکسید نسبت به مواد موجود در بازار از این محصول استفاده می نمایند. سود سوز آور یک چاه باز کن بسیار قوی است و به خوبی موادی که موجب گرفتگی چاه می شود را در خود حل کرده و راه عبور آب را باز می کند. همچنین می توان از محلول سود پرک به عنوان ماده سفید کننده و یک صابون بسیار قوی نیز بهره برد زیرا کاستیک سودا ماده اولیه در تولید انواع صابون و بسیاری از شوینده ها است بطوری که به میزان پنج تا ده درصد از آن جهت تولید صابون استفاده می شود.

 

آنالیز سود پرک صادراتی

Caustic Soda Flakes Analysis
  Row  Test NameUnitTest Result
۱Purity of Sodium

Hydroxide – NaOH

w%۹۹٫۱۶
۲     Carbonate as Na2CO3     w%۰٫۴۳
۳Chloride as NaClw%۰٫۰۰۸۵
۴Sulfate as Na2SO4w%۰٫۰۰۴۷
۵Silicate as SiO2w%۰٫۰۰۱۹
۶Fe    mg/Kg    ۱۲٫۵
۷Insoluble in Waterw%۰
۸Aluminum as Al2mg/Kg    Less Than 20    
۹Heavy Metals as Pbmg/KgLess Than 20

موارد ایمنی

کاستیک سودا در هر دو حالت آن یعنی سود مایع و سود پرک دارای خاصیت خوردنگی و سوزانندگی است و به دلیل اینکه قادر به تجزیه بافت های زنده می باشد در صورت تماس با اندام ها و بافت هایی همچون پوست ، چشم و غشاء مخاطی می تواند آسیب رسان باشد. این ماده سمی بوده و تنفس بخارات ناشی از آن بخصوص در حرارت بالا می تواند به ریه ها آسیب جدی وارد کند. هنگام استفاده از این ماده از وسایل محافظت شخصی نظیر دستکش ضد اسید ، عینک صنعتی ، لباس مخصوص و ماسک های فیلتر دار استفاده نمایید.

نگهداری و انبارداری سود پرک نیز از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. سود کاستیک پرک با وجود این که ماده ای پایدار می باشد ولی تمایل زیادی به جذب آب و گاز دی اکسید کربن دارد بنابراین باید در کیسه هایی که امکان تنفس و ارتباط هوایی ندارند بسته بندی شود و از پاره نبودن کیسه های اطمینان حاصل نماییم. همچنین در زمان نگهداری باید در محلی به دور از مواد اکسید کننده نظیر اسید ها انبار گردد. سود پرک ماده ای قابل اشتعال و قابل انفجار نیست ولی در صورت قرار گیری در محل آتش سوزی ممکن است گاز های سمی در محیط آزاد کند.

 

روش محلول سازی

حل کردن سود پرک در آب دارای روش مخصوصی است تا هم خطری نداشته باشد و هم به خوبی حل شود. برای این منظور توصیه می شود از ظروف فلزی استفاده نکنید. کاستیک سودا با پلاستیک واکنش نمی دهد پس ظرفی پلاستیک را پر از آب سرد نمایید. سپس سود کاستیک پرک را با سرعتی متعادل (نه سریع و نه آهسته) به آب اضافه کنید. دقت داشته باشید که همیشه باید سود را داخل آب بریزید نه اینکه آب را به ظرف سود بیافزایید. بهتر است محلول را با یک چوب یا قاشقی پلاستیکی بهم بزنید تا بخوبی حل شود. دقت کنید محلول سود را به میزانی که نیاز دارید و زمان استفاده تهیه نمایید زیرا این محلول جاذب گاز دی اکسید کربن هوا است و خلوص و ماهیت آن تغییر می کند. هر چه میزان سود پرک در آب بیشتر باشد ، محلول قلیایی تر خواهد بود. اگر این محلول را برای شستشو و رسوب زدایی تهیه می نمایید ، به میزان ۵ درصد وزنی سود در آب کافی است یعنی برای هر ۹۵ گرم آب ، ۵ گرم سود سوز آور جامد بریزید.

NaOH + H2O → Na + OH + H2O

سود پرک

فروش سود پرک

فروش سود پرک ۹۸ درصد با کیفیت بسیار عالی در بسته بندی ۲۵ کیلوگرمی دو جداره و کاملا ایزوله صورت می گیرد. برای ارسال سود پرک صادراتی ، بسته بندی آن به صورت ۴۰ تایی داخل کیسه جامبوبگ و یا به شکل پالت شده و تسمه کشی عرضه می شود. برای خرید سود پرک به ارزان ترین قیمت ممکن و داشتن آرامش خاطر ، به ما که تولید کننده این محصول می باشیم مراجعه فرمایید زیرا در صورتی که کاستیک سودا را از مراکز غیر معتبر خریداری نمایید امکان وجود ناخالصی های مختلفی همچون نمک ، کربنات سدیم ، سولفات سدیم ، کلرات سدیم ، ترکیبات آهنی و نیکل در آن بسیار زیاد است.

 

سوالات متداول

سود پرک با سود مایع چه تفاوتی دارد؟

سود پرک و سود مایع از نظر شیمیایی هیچ تفاوتی با هم ندارند و عملکرد آنها یکسان است. تنها تفاوت آنها در این است که به روش های خاصی ، مایعات درون سود مایع را تبخیر می کنیم تا به حالت جامد درآید.

عوارض و خطرات سود پرک چیست؟

این ماده خاصیت چربی زدایی دارد و می تواند مولکول های چربی را سریعا تجزیه کند. به همین دلیل در صورت تماس با بافت های بدن ، بخصوص اعضاء حساس مثل چشم ، سوختگی شیمیایی ایجاد می کند.

هیدروکسید سدیم در صابون چه کاربردی دارد؟

خاصیت چربی زدائی سود سوزآور سبب می شود تا یک پاک کننده عالی بخصوص برای چربی ها باشد. معمولا در حدودا ۵ درصد وزنی کاستیک سودا در تولید صابون استفاده می شود.

مطالب مرتبط
Go to Top