سولفات آهن

صفحه اصلی>محصولات>سولفات آهن

فروس سولفات | زاج سبز | کود آهن

سولفات آهن چیست ؟

سولفات آهن iron sulfate یا فروس سولفات ferrous sulfate نوعی ماده شیمیایی و نمک آهن و اسید سولفوریک است که در آبپوش های مختلفی همچون سولفات آهن ۷ آبه کریستال ، یک آبه و سولفات آهن خشک پودری تولید می شود. آهن سولفاته دارای کاربرد های کشاورزی ، صنعتی و درمانی است و از جمله ویژگی های آن می توان به خاصیت انحلال پذیری بالا در آب ، شکل کریستالی و رنگ سبز آن اشاره کرد. البته این ماده به دو صورت سولفات آهن ۲ ظرفیتی و سولفات آهن ۳ ظرفیتی تولید می شود که از لحاظ فیزیکی تفاوت هایی با هم دارند.

 اسامی فارسی زاج سبز – سولفات کشاورزی – کود آهن
 اسامی لاتین Iron(II) sulfate – ferrous sulfate – Iron sulfate
 وزن مولکولی خشک پودری : ۱۵۱٫۹۱ گرم بر مول

تک آبه : ۱۶۹٫۹۳ گرم بر مول

هفت آبه : ۲۷۸٫۰۲ گرم بر مول

 شکل ظاهری در حالت خشک : پودر سفید رنگ

تک آبه : پودر زرد رنگ

هفت آبه : کریستال آبی رنگ

 چگالی خشک پودری : ۳٫۶۵ گرم بر سانتیمتر مکعب

تک آبه : ۳ گرم بر سانتیمتر مکعب

هفت آبه : ۱٫۸۹۵ گرم بر سانتیمتر مکعب

 انحلال پذیری در آب تک آبه : ۴۴٫۶۹ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر آب

هفت آبه : ۱۵٫۶۵ تا ۵۱٫۳۵ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر آب

تولید

iron(II) sulfate یکی از محصولات جانبی صنایع فولاد سازی است. در مرحله پایانی تولید فولاد و پیش از مرحله پوشش دهی ، ورق یا لوله استیل از درون محفظه ای به نام حمام ترش که حاوی اسید سولفوریک است عبور داده می شود. این عمل موجب تولید سولفات آهن در حجم زیادی به عنوان محصول جانبی می گردد و واکنش تولید آن به شرح زیر است:

Fe + H2SO4 → FeSO4 + H2

صنعت دیگری که به میزان زیادی سولفات آهن را به عنوان محصول جانبی تولید می نماید ، فرایند تولید دی اکسید تیتانیوم از ایلمنیت (نوعی کانی معدنی) است. در این صنعت ، ایلمنیت در مرحله ای به نام پروسه سولفات به iron sulfate تبدیل می گردد. فروس سولفات همچنین به صورت تجاری از اکسیداسیون پیریت (نوعی سنگ آهن با فرمول FeS2) هم تولید می شود.

۲FeS2 + 7O2 + 2H2O → ۲FeSO4 + 2H2SO4

اکثر کارخانجات تولید سولفات آهن در ایران که به صورت صنعتی به تولید این محصول مشغول هستند ، از قراضه آهن و یا برخی نمک های آهن در واکنش با اسید سولفوریک برای تولید این محصول استفاده می نمایند.

ویدیو تاثیر فوق العاده کود سولفات آهن بر گیاه

واکنش ها

پس از انحلال سولفات آهن در آب ، یک محلول فلزی به صورت [Fe(H2O)6] با خاصیت پارا مغناطیسی ایجاد می شود. در اثر حرارت دادن ، فروس سولفات ابتدا آب کریستال کننده خود را از دست می دهد و کریستال های مرطوب سبز رنگ آن به جامدی خشک و قهوه ای رنگ تغییر حالت می دهد. اگر حرارت دادن را ادامه دهیم ، مواد خشک شروع به آزاد سازی دی اکسید گوگرد و کفی سفید رنگ از تری اکسید گوگرد می نماید. در نهایت اکسید آهن ۳ ظرفیتی با رنگ قهوه ای مایل به سرخ باقی می ماند. دمای لازم برای تجزیه سولفات آهن در حدود ۶۸۰ درجه سانتی گراد است.

۲FeSO4 → Fe2O3 + SO2 + SO3

فروس سولفات مانند همه نمک های دو ظرفیتی آهن یک ماده کاهنده است. این ماده سبب تبدیل اسید نیتریک به مونوکسید نیتروژن و نیز تبدیل گاز کلر به کلرید می شود.

۶FeSO4 + 3H2SO4 + 2HNO3 → ۳Fe2(SO4)3 + 4H2O + 2NO

۶FeSO4 + 3Cl2 → ۲Fe2(SO4)3 + 2FeCl3

چنانچه سولفات آهن در معرض هوای آزاد قرار گیرد ، در اثر ترکیب با اکسیژن هوا ، اکسیده شده و یک زنگ قهوه ای رنگ روی آن را فرا می گیرد که ferric sulfate نام دارد. این ماده ترکیبی از اکسید ۳ ظرفیتی آهن و سولفات ۳ ظرفیتی آهن است.

۱۲FeSO4 + 3O2 → ۴Fe2(SO4)3 + 2Fe2O3

کاربرد های سولفات آهن

مصارف سولفات آهن در صنعت

– تولید سایر ترکیبات شیمیایی آهنی

– استفاده به عنوان عامل کاهنده در تولید کرومات و سیمان

– در نساجی و دباغی به عنوان فیکساتور و رنگ

– در رنگرزی پشم به عنوان عامل تثبیت کننده

– در رنگ آمیزی سیمان ، سنگ آهک و ماسه سنگ

– محلول سولفات آهن برای رنگ آمیزی چوب افرا

– تولید جوهر و رنگ

مصارف سولفات آهن در صنایع غذایی و دارویی

– از سولفات آهن به همراه دیگر ترکیبات آهنی به منظور غنی سازی مواد غذایی جهت درمان کم خونی ناشی از فقر آهن استفاده می شود

– تولید قرص ها و کپسول های آهن

ویدیو کارخانه سولفات آهن

مصارف سولفات آهن در کشاورزی

گیاهان نیازمند ۱۷ نوع عنصر برای رشد و ادامه فعالیت های خود می باشند که در قالب عناصر اساسی ، ریزمغذی ها و مواد مغذی دیگر طبقه بندی می شوند. کود سولفات آهن به منظور درمان کلرز یا زردی برگ ها و بهبود فرایند فتوسنتز و پروتئین سازی گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین وجود یون سولفات در این کود کشاورزی سبب تصحیح شوری خاک های حاوی آهک نیز می شود. عنصر آهن دارای نقش های کلیدی در جابجایی الکترون فتوسنتزی ، تنفس ، تشکیل کلروفیل و واکنش های آنزیمی متعدد در گیاهان است.

علائم کمبود آهن در گیاهان و درمان آن

کمبود آهن یک اختلال گیاهی می باشد که با نام کلروز شناخته می شود. این اختلال زمانی اتفاق می افتد که یا میزان عنصر آهن در خاک پایین باشد و یا به دلیل بالا بودن pH خاک ، گیاه قادر به جذب آهن نباشد که این مشکل در خاک های قلیایی و حاوی کربنات کلسیم اتفاق می افتد. کمبود آهن همچنین در خاک های که با آبیاری بیش از حد شسته شده و یا بیش از حد دود دهی شده باشد نیز مشاهده می گردد. عناصری همچون کلسیم ، فسفر ، روی ، مس و منیزیم اگر به میزان زیادی در خاک وجود داشته باشد می تواند سبب به دام افتادن عنصر آهن و عدم جذب آن توسط گیاهان شود. علائم کمبود آهن در گیاهان به صورت تغییر رنگ برگ ها به زرد و قهوه ای بروز می کند که این زردی معمولا در حاشیه های بین رگبرگ ها و بخصوص در برگ های جوان مشاهده می شود. همچنین کیفیت میوه ها و محصولات کاهش یافته و مقدار محصول دهی کم می شود.

کود سولفات آهن به منظور تولید کلروفیل در گیاهان استفاده شده و موجب فعال شدن ردوکتاز tRNA گلوتامینی می شود که یک آنزیم برای تشکیل اسید آمینه های سازنده کلوروفیل و هام است.

سولفات آهن

ویژگی های کود سولفات آهن

استفاده از کود سولفات آهن در کشاورزی دارای ویژگی ها و مزایایی جهت تامین آهن قابل جذب برای گیاهان می باشد که برخی از این ویژگی های عبارتند از:

– کاملا محلول در آب می باشد

– وظیفه آن کمک به تولید کلروفیل است

– انرژی لازم برای تحرک مواد مغذی در داخل گیاه را فراهم می کند

– وجود آن برای انجام فتوسنتز در گیاهان ضروری است

– آهن بخشی از سیستم آنزیمی مورد نیاز گیاهان برای تنفس می باشد

– برای جذب برخی پروتئین ها لازم است

– موجب رشد سالم گیاه می شود

سولفات آهن

انواع سولفات آهن

سولفات آهن دارای آبپوش های مختلفی است. همچنین از نظر ظرفیت یونی هم دو نوع کلی را شامل می شود. این محصول در ابتدا به صورت سولفات آهن ۲ ظرفیتی ۷ آبه تولید می شود که دارای رنگ سبز بوده و به علت اینکه حاوی ۷ مولکول آب است ، بنابراین رطوبت بالایی دارد. این ماده دارای کاربرد های زیادی در کشاورزی ، آبکاری فلزات ، تصفیه آب و فاضلاب و رنگ سازی بوده و با نام زاج سبز شناخته می شود.

برخی از مصرف کنندگان نیاز به سولفات آهن خشک برای استفاده در خط تولید خود دارند که در این صورت می توان با استفاده از خشک کن های حرارتی یا سانتریفیوژ اقدام به کاهش میزان آب موجود در آن نمود. این عمل باعث افزایش خلوص سولفات شده و رطوبت آن را به میزان مشخصی می کاهد. خشک ترین نوع ، با نام سولفات آهن خشک ۲۴ درصد یا سولفات آهن یک آبه شناخته می شود. تولید این ماده نیاز به تکنولوژی خاصی دارد زیرا عنصر آهن میل ترکیبی شدیدی داشته و اگر فرایند خشک کردن آن به درستی صورت نپذیرد ممکن است سبب تغییر شیمیایی آن گردد.

نوع دیگری که با نام سولفات آهن ۳ ظرفیتی معروف است ، یک یون آهن بیشتر نسبت به زاج سبز دارد. همین تغییر سبب شده تا رنگ آن از سبز روشن به زرد یا قهوه ای روشن متمایل شود. این ماده با نام زاج زرد شناخته شده و به صورت خشک یا مرطوب وجود دارد. برای تولید آن از واکنش اسید سولفوریک با محلول داغ سولفات آهن ۲ ظرفیتی آبدار استفاده می شود. همچنین در این فرایند به یک عامل اکسید کننده همچون اسید نیتریک یا آب اکسیژنه هم نیاز است.

سولفات آهن

قیمت

این ترکیب شیمیایی دارای انواع مختلفی است. از خشک پودری تا محلول و از سبز روشن تا قهوه ای تیره همه انواع مختلف فروس سولفات هستند. صاحبان صنایع و فعالان بحش کشاورزی با توجه به نیاز خود ، نوع آن را مشخص نموده و آنالیز مربوطه را انتخاب می نمایند. قیمت سولفات آهن بر اساس میزان رطوبت ، فرمول شیمیایی و کیفیت آن مشخص می شود. نوع iron sulphate که در کشاورزی به کار می رود با انواع مورد مصرف در صنایع تفاوت دارد. همچنین برخی مصرف کنندگان این محصول را با رطوبت زیاد و کریستالی ، برخی کم رطوبت و عده ای هم کاملا خشک و پودری سفارش می دهند که هر یک از این موارد بر قیمت آن تاثیر گذار است.

فروش سولفات آهن

به اطلاع کشاورزان و صنعت گران گرامی می رساند به منظور خرید سولفات آهن ۲ ظرفیتی ۷ آبه و خشک در بسته بندی های مختلف و با کیفیت عالی با بخش بازرگانی گروه سینا تولید تماس حاصل فرمایید. تولید این کود کشاورزی و ماده شیمیایی در مجموعه سینا تولید ، با کیفیت و دقت زیادی انجام می شود تا برای مصرف در کلیه صنایع مناسب باشد. با توجه به اینکه یکی از نارضایتی مصرف کنندگان از محصول سایر تولیدکنندگان سولفات آهن ، میزان زیاد رطوبت و آب آن است ، بنابراین ما در کارخانه سینا تولید با انجام فرایند آبگیری توسط دستگاه سانتریفیوژ و همچنین خشک کن برقی ، تا حد ممکن محصولی خشک و کم رطوبت را در اختیار خریداران گرامی قرار می دهیم.

سوالات متداول

کاربرد سولفات آهن برای رسوب طلا چیست؟

سولفات آهن برای بازیابی و رسوب طلا از محلول تیزاب سلطانی بکار می رود. سولفات آهن با اسید نیتریک موجود در تیزاب سلطانی واکنش داده و آن را خنثی می کند تا طلا در محلول ته‌نشین و قابل جداسازی شود. مقدار مورد نیاز سولفات آهن برای رسوب طلا حدود ۶ برابر مقدار طلا است یعنی برای رسوب دادن هر ۱ گرم طلا به حدود ۶ گرم سولفات آهن نیاز داریم.

زمان و طریقه مصرف کود سولفات آهن کشاورزی چگونه است؟

کود سولفات آهن کشاورزی را می توان هر ۴-۶ هفته یکبار و در طول فصل رشد یعنی از اسفند تا پایان مرداد ماه بکار برد. بهترین روش مصرف به صورت چالکود است که برای نتیجه دهی بهتر، به همراه آن از کمپوست و کود حیوانی استفاده نمایید. سپس باید به خوبی زمین را آبیاری کنید. مقدار مصرف سولفات آهن برای درختان یا زمین های کشاورزی به میزان ۳۵ گرم به ازای هر متر مربع است.

قیمت خرید سولفات آهن چند است؟

سولفات آهن کاربرد های متعددی دارد. این محصول علاوه بر اینکه به عنوان یک کود کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین در صنایع مختلفی نظیر صنایع روی ، تصفیه آب و فاضلاب ، طلاسازی و … هم بکار می رود و بنابراین قیمت سولفات آهن با توجه به خلوص و نوع کاربرد آن تعیین می گردد.

مطالب مرتبط
Go to Top