لئوناردیت چیست

لئوناردیت به انگلیسی Leonardite یک سنگ معدنی تیره رنگ حاوی ترکیبات هیومیکی است. لئوناردیت به نام اسید هیومیک گرانوله یا معدنی هم شناخته می شود زیرا منبع تولید ترکیبات هیومیکی است که در کشاورزی به عنوان حالت دهنده خاک ، پایدار کننده و جهت تبادل یونی اهمیت دارد. لیوناردیت از اکسیداسیون لیگنیت در نزدیکی سطح زمین ایجاد می شود. این ماده که حالتی نرم و واکسی دارد ، در آب تقریبا نامحلول بوده ولی در حلال های قلیایی همچون سود مایع حل می شود. نام آن به افتخار مدیر نقشه برداری موسسه زمین شناسی داکوتای شمالی ایالت متحده ، دکتر A.G.Leonard انتخاب شده است.

لئوناردیت از ایجاد تغییر در زغال سنگ ایجاد می شود. تغییراتی که در اثر رطوبت در زغال بوجود می آید به دلیل سطح بالای اکسیداسیون است. در حقیقت لیوناردیت ماده اولیه در تولید کود اسید هیومیک است. با وجود اینکه این ماده حاوی عناصر و ناخالصی های زیادی است ، اما به دلیل سطح بالای ترکیبات هیومیکی ، به نام هیومیک اسید شناخته می شود. از جمله ویژگی های این ماده می توان به محتوی بالای مواد هیومیکی و تعداد زیادی گروه های کربوکسیل اشاره نمود. تولید صنعتی این محصول از زمانی که پی به وجود اسید هیومیک در آن بردند ، افزایش یافت. ترکیبات هیومیکی به دلیل ساختار مولکولی دارای ویژگی بیواکتیو فعال هستند.

لیوناردیت یک کود کشاورزی نیست زیرا از دیگر کود های کشاورزی مانند کود حیوانی ، کمپوست و کود های شیمیایی بسیار دیر تر تجزیه می شود. البته می توان از آن به عنوان یک حالت دهنده خاک ، بیوکاتالیست و محرک زیستی برای گیاهان استفاده نمود. هر یک کیلوگرم لئوناردیت منبع تولید پنج کیلوگرم کود اسید هیومیک مورد مصرف در کشاورزی می باشد. هیومیک اسید بر خلاف لئوناردیت به خوبی در خاک تجزیه شده و شرایط رشد گیاهان را فراهم می کند.

لئوناردیت چگونه تشکیل می شود

تولید آن به دوران دیرینه‌ زیستی (پالئوزوئیک) در ۲۸۰ میلیون سال پیش باز می گردد. حیات گیاهی عظیمی که در آن زمان وجود داشت در اثر کربنیزه شدن از بین رفت اما به مواد بسیار فشرده و ارگانیکی تبدیل شد. لئوناردیت در تالاب های کم عمق تشکیل می گردد. حجم بزرگی از الیاف گیاهی به زغال سنگ تبدیل شده و یک لایه نازک لیوناردیت شکل می گیرد. البته میلیون ها سال طول کشیده که این ماده طی واکنش های میکروبیولوژی به انواع فیزیکی و شیمیایی اسید هیومیک تبدیل شود. معادن این ماده به میزان زیاد در کشور های آمریکا ، کانادا ، ترکیه ، استرالیا و … وجود دارد. لئوناردیت در ایران هم دارای معادنی است بخصوص لئوناردیت یزد و لئوناردیت کرمان معروف هستند.

لئوناردیت

کاربرد

کشاورزی

این ماده چه به صورت کاربرد مستقیم و چه فراوری شده آن به شکل کود اسید هیومیک ، برای بهبود شرایط خاک بکار می رود. باکتری های تولید کننده بسیار فعال بوده و به حفظ کربن در خاک کمک می کنند.

کاهش آلودگی های خاک

لیوناردیت را می توان به منظور جذب فلزات سنگین ، به خصوص زمانی که با کمپوست ترکیب شده اند ، به صورت مستقیم به خاک اضافه نمود.

افزودنی گل حفاری

این ماده برای تثبیت سیالات چاه های استخراج هیدروکربن ها و حفاری ژئوترمال بکار می رود. آن را اولین بار در طی جنگ جهانی دوم بکار بردند. لئوناردیت دارای ثبات حرارتی بسیار خوبی است که همین امر به جلوگیری از جامد شدن آهک در گل حفاری در دمای نزدیک به ۱۵۰ درجه سانتی گراد کمک می کند.

تولید اسید هیومیک

اسید هیومیک یک ماده فراوری شده از لئوناردیت با استفاده از کاتالیزور هایی نظیر هیدروکسید سدیم یا هیدروکسید پتاسیم است. این محصول چندین برابر سریع تر از لیوناردیت در خاک تجزیه شده و در کشاورزی ، تولید خوراک دام و امور صنعتی کاربرد دارد.