کود اوره چیست

کود اوره با نام کود شکری یا کود سفید یکی از مهم ترین کود های ازته است که تقریبا نیمی از وزن آن را نیتروژن تشکیل می دهد. کود اوره نسبتا ارزان قیمت است با این حال بیشترین میزان نیتروژن را در اختیار گیاهان قرار می دهد. در حدود ۹۰ درصد اوره صنعتی تولید شده در جهان به عنوان کود نیتروژن استفاده می شود. کود اوره دارای بیشترین میزان نیتروژن در میان همه کود های شیمیایی کشاورزی است و هزینه حمل و نقل و نگهداری پایینی دارد. زمانی که اوره در خاک استفاده می شود ، به راحتی تجزیه شده و یون آمونیوم آزاد می کند که به راحتی توسط گیاهان قابل جذب است.

اوره حاوی ۴۶ درصد نیتروژن می باشد که یکی از عناصر ضروری مورد نیاز برای رشد گیاهان است. همچنین کود اوره دامی یکی از مکمل های پر مصرف در خوراک دام است که جایگزین بسیار عالی برای تامین پروتئین می باشد. این ماده در صنایع مختلف مانند تولید پلاستیک هم استفاده می شود.

نیتروژن موجود در خاک کشاورزی با کشت محصولات مختلف به تدریج کاهش پیدا می کند. همچنین ممکن است نیتروژن در هوا آزاد شده و یا توسط آب شسته شود و در نتیجه رشد گیاهان با مشکل مواجه خواهد شد. در زمان استفاده از اوره برای تقویت خاک ، باید اقدامات خاصی را انجام داد تا نیتروژن آن در هوا یا روان آب ها تلف نشود. استفاده از کود اوره به صورت دوره ای برای حفظ غلظت نیتروژن در خاک ضروری است. بهترین کود های ازته مورد استفاده در تامین نیتروژن خاک ، کود نیترات آمونیوم و کود اوره هستند. کود نیترات آمونیوم خاصیت انفجاری دارد و مخاطرات زیادی را می تواند به همراه داشته باشد در حالی که اوره کاملا ایمن است. البته مصرف بیش از حد این کود هم توصیه نمی شود زیرا هم گیاه را در مقابل آفات و بیماری ها ضعیف می کند و هم تجمع بیش از حد نیتروژن در گیاهان ، سبب تبدیل آن به نیترات می شود که یک ماده سمی و زیان آور برای سلامت انسان است.

جدول مشخصات فنی کود اوره سفید
نام محصولاوره – کاربامید – Urea
فرمول شیمیاییCH4N2O
وزن مخصوص۶۰٫۰۵۶ g.mol−۱
چگالی۱٫۳۲ g/cm3
دمای ذوب۱۳۳ – ۱۳۵ °C (271 – 275 °F)
انحلال در آب۵۴۵ g/L (25 °C)
شکل ظاهریاوره پریل یا گرانول سفید رنگ

 

معرفی کود سفید

این کود به صورت کود اوره پریل و گرانول عرضه می شود و از نظر ظاهری به شکل بلور های سفید رنگ بوده و حاوی ۴۶ درصد نیتروژن است. این کود در کشور ما به دلیل برخورداری از یارانه های دولتی ، جزء ارزان ترین انواع کود های شیمیایی محسوب می شود. به دلیل اینکه کود اوره جزء ترکیبات آلی است ، به راحتی توسط گیاهان جذب می گردد و مصرف آن بیشتر به صورت محلول پاشی است ولی می توان پس از کاشت محصولات کشاورزی ، به صورت سرک هم مورد استفاده قرار داد. این کود به دلیل خاصیت تقویت خاک ، برای انواع محصولات نظیر سبزیجات ، صیفی جات ، محصولات کشاورزی ، درختان میوه و گل های آپارتمانی و زینتی کاربرد دارد.

کود اوره چیست

اهمیت نیتروژن در تغذیه گیاهان

نیتروژن یکی از عناصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان است که موجب بهبود رشد و عملکرد می شود. کمبود این عنصر سبب کاهش سرعت رشد و زردی گیاهان خواهد شد. کود های ازته جزء با اهمیت ترین و پرمصرف ترین کود های کشاورزی هستند زیرا در تولید پروتئین و اسید نوکلئیک های حیاتی در بافت های گیاهان نقش مهمی ایفا می کنند. با وجود اینکه ۷۸ درصد اتمسفر کره زمین را نیتروژن تشکیل می دهد ، اما گیاهان قادر به جذب آن نیستند و باید آن را به نیتروژن آلی تبدیل کنیم تا توسط گیاهان قابل جذب شود.

 

علائم کمبود نیتروژن و نیاز به مصرف کود اوره در گیاهان

ضعیف شدن گیاهان

نیتروژن از عناصر اصلی و پر مصرف برای سوخت و ساز گیاهان است و اصلی ترین عامل در رشد گیاه محسوب می شود. کمبود این عنصر ، ابتدا سرعت رشد گیاه را کاهش می دهد و در مراحل بعدی ، تاثیر نامطلوب بر محصول دهی خواهد داشت.

رنگ‌ پریدگی و زرد شدن برگ‌ها

علائم کمبود نیتروژن مثل علائم کمبود آهن ، با زرد شدن برگ ها بروز می کند با این تفاوت که در صورت کمبود آهن ، برگ های جوان زرد می شوند اما اگر گیاه دچار کمبود نیتروژن گردد ، این عنصر از برگ های پیر به سمت برگ های جوان می رود و در نتیجه ، برگ های پیر زرد می شوند. دمبرگ ها و رگبرگ های ها هم به تدریج رنگ پریده می شوند.

تاثیر بر روی میوه و محصولات

کمبود نیتروژن بر روی محصولات کشاورزی هم تاثیرات منفی دارد. از علائم آن می توان به کوچک ماندن میوه ها و محصولات کشاورزی و نیز ریزش گل ها و شکوفه ها اشاره نمود.

 

میزان مصرف کود اوره برای درخت و زمین کشاورزی

نحوه مصرف اوره به صورت محلول پاشی

برای باغات میوه به میزان ۲ تا ۳ کیلوگرم کود اوره را در ۱۰۰۰ لیتر آب حل کنید. برای زمین های زراعی هم به ازای هر هکتار ، ۲ تا ۳ کیلوگرم کود اوره را در ۱۰۰۰ لیتر اب حل کرده و محلول پاشی کنید.

نحوه مصرف اوره به شکل مصرف خاکی

برای درختان و باغات در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم کود سفید برای هر درخت مصرف کنید. در زمین های کشاورزی هم به میزان ۸ تا ۱۲ کیلوگرم کود سفید در هر هکتار کافی است.

urea

نحوه و زمان مصرف کود اوره

  • روش مصرف کود سفید برای جلوگیری از هدر رفت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بهتر است نیتروژن را به صورت کود اوره فسفات مصرف کرده و آن را در روز خنک استفاده کنید. بهترین شرایط مصرف کود اوره فسفات در هوایی با درجه حرارت ۶ تا ۱۵ درجه سانتی گراد و با وزش اندک باد است. اگر هوا سردتر باشد ، زمین یخ زده و کود دهی مشکل خواهد بود و اگر هوا گرم تر باشد ، اوره خیلی سریع در خاک تجزیه می شود و از دسترس خارج خواهد شد.
  • قابل جذب کردن نیتروژن برای گیاهان از اهمیت زیادی جهت کاهش مصرف کود و افزایش توان گیاهان برخوردار است. به همین منظور توصیه می شود پیش از کود دهی توسط کود سفید از آنزیم اوره آز Urease استفاده نمایید که یک آنزیم بازدارنده اوره است و آن را به صورت نیترات تبدیل می کند که به راحتی توسط گیاهان قابل مصرف باشد. اگر کود سفید را پیش از کاشت استفاده نمایید سبب می شود که مقدار زیادی از کود تجزیه شده و هدر برود. مصرف آنزیم اوره آز سرعت تجزیه آن را کاهش می دهد و سبب حفظ این کود در خاک می شود.
  • کود اوره نیازی به چالکود ندارد. این کود به صورت پریل یا گرانول سفید رنگ بفروش می رسد و فقط کافیست که آن را توسط دستگاه پخش کننده کود و یا به صورت دستی ، کاملا یکنواخت روی خاک بپاشید. بهتر است کود سفید در نزدیکی گیاهان و دانه ها قرار گیرد.
  • رطوبت خاک در کود دهی اهمیت دارد. اگر خاک مرطوب باشد ، اوره سریع تر به نیترات تبدیل می گردد و آمونیاک بیشتری در خاک گیر می افتد. بنابراین اگر بارندگی نبود ، خود اقدام به آبیاری زمین کنید. همچنین ۴۸ ساعت پس از بارش برف هم زمین آماده دریافت این کود است.

کود اوره برای گندم و ذرت در فصل سرد سال قابل مصرف است. برای مصرف اوره جهت پرورش و تقویت چمن ، زمان استفاده از آن در هنگام بارش باران می باشد. کاربرد کود سفید برای سیب زمینی ، گندم ، سویا و سبزیجات به شکل اسپری (محلول پاشی) انجام شود. توجه داشته باشید که اکثر محصولات کشاورزی تحمل بیش از ۲۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار را ندارند بخصوص اگر خاک کشاورزی حالت اسیدی داشته باشد. گیاهانی مثل توت فرنگی ، زغال اخته و ذرت که در حالت اسیدی بهتر رشد می کنند نیاز بیشتری به کود سفید دارند. اگر خاک زمین آهکی باشد و میزان کربنات کلسیم زیادی در خاک وجود داشت ، می توان از مقدار بیشتری استفاده نمود.

 

مزایای مصرف

  • کود سفید حاوی ۴۶ درصد نیتروژن آلی با تجزیه بالا است که نسبت به تمامی کود های ازته به صرفه تر است
  • کود سفید از دیگر کود های نیتروژنی بازدهی بالاتری دارد
  • مصرف متناسب آن ، کمترین میزان آلودگی زیست محیطی را دارد
  • کود اوره بر خلاف کود نیترات آمونیوم خاصیت انفجاری نداشته و کاملا ایمن است
  • کود شکری هم به صورت جامد و هم محلول پاشی قابل استفاده است و نیازی به چالکود ندارد
  • این کود کشاورزی برای کاهش تاثیرات سوء مواد کربناته در خاک مثل سنگ آهک مفید است

 

اوره دامی چیست

با وجود اینکه ۹۰ درصد اوره تولید شده در جهان در مصارف کشاورزی به عنوان کود مورد استفاده قرار می گیرد با این حال این محصول دارای کاربرد های دیگری هم هست. کود اوره خوراک دام در پرورش دام سبک و سنگین روایج دارد. دام برای رشد و باروری نیازمند مصرف پروتئین کافی است. با توجه به گران شدن شدید مکمل های پروتئینی و علوفه ، دامداران اقدام به مخلوط کردن اوره خوراکی دام با جیره غذایی ملاس و کاه می کنند. اوره یک ازت غیر پروتئینی است اما در صورت ترکیب با این مواد خوراکی در بدن گاو به ازت آمونیاکی تبدیل می شود که در نهایت سبب تولید پروتئین میکروبی در بدن دام خواهد شد.

البته نکاتی را در این زمینه باید رعایت نمود تا نتایج مفید حاصل شود در غیر این صورت فقط موجب مسمومیت یا تلف شدن گله خواهد شد. برخی از این موارد به شرح زیر است:

  • کود اوره خوراکی دام را به میزان استاندارد مصرف نمایید. میزان استاندارد عبارتست از ‏یک درصد‏ کل جیره هوا خشک یا ‏سه درصد مخلوط کنسانتره یا ۲۵ تا ۳۰ درصد‏ کل ازت جیره
  • حتما این کود را به همراه دیگر مواد خوراکی مثل آب ، ملاس و کاه به جیره غذائی اضافه کنید
  • برای دام های بیمار یا گوساله های کمتر از یک سال استفاده نشود
  • اگر دام با علائمی نظیر بی حالی ، ریزش زیاد بزاق یا کاهش اشتها مواجه شد ، مصرف اوره دامی را قطع کنید

 

دیگر کاربرد ها

  • اوره برای تولید دو ماده رزین اوره فرمالدهید و اوره ملامین فرمالدهید ، از مواد اصلی تولید تخته سه لا بکار می رود
  • در کاتالیزور خودرو های سنگین و سبک برای دفع گاز های سمی استفاده می شود
  • Urea در آزمایشگاه ها بعنوان یک پروتئین خنثی کننده قوی ، تولید کننده هیدروژن و یا برای تصویربرداری های عصبی کاربرد دارد
  • در موارد پزشکی و دارویی برای تولید کرم های موضعی آبرسان جهت درمان بیماری های پوستی مثل پسوریازیس ، اگزما ، کراتوز ، کراتودرما و میخچه بکار می رود. همچنین به عنوان یک داروی ادرار آور برای درمان هیپوناترمی مصرف می شود.

 

قیمت خرید کود اوره

برای خرید کود اوره سفید گرانول یا پریل به منظور مصارف کشاورزی یا خوراک دام ، با بخش بازرگانی مجموعه سینا تولید تماس حاصل نمایید. فروش کود اوره فسفات و اوره آهسته رهش کشاورزی و دامی از پتروشیمی در بسته بندی های استاندارد با بهترین کیفیت و ارزان ترین قیمت انجام می شود.