سود پرک
سود پرک sodium hydroxide flakes با اسم های مختلفی مانند سدیم هیدروکسید ، کاستیک سودا و سود سوز آور و فرمول شیمیایی NaOH یک ترکیب پر کاربرد است که در فرایند های صنعتی ، تولیدی و خدماتی به کار می رود. در طی فرایند تولید سود پرک ، گاز کلر هم همزمان تولید می گردد. سدیم هیدورکسید در تولید بسیاری از محصولاتی که به صورت روزانه مصرف می کنیم نقش دارد. از جمله می توان به محصولاتی همچون کاغذ ، آلومینیوم ، چاه بازکن ، شوینده و چربی بر ، صابون و گاز پاک کن اشاره نمود.
کاربرد ها و مزایا
سود پرک در تولید محصولات شوینده و ضدعفونی کننده
سود سوز آور برای تولید صابون و بسیاری از شوینده هایی که مصرف خانگی و صنعتی دارند بکار می رود. پرکلرین که پایه اصلی تولید سفید کننده ها است هم از ترکیب گاز کلر و سدیم هیدروکسید به دست می آید. چاه باز کن های تولید شده از محلول کاستیک سودا ، قادر به حل کردن روغن و مواد آلی در آب هستند که موجب گرفتگی لوله ها می شوند.
سود پرک در داروها و مصارف پزشکی
سدیم هیدروکسید برای تولید بسیاری از داروها و محصولات درمانی از دارو های رایج نظیر آسپرین (استیل سالیسیلیک اسید) گرفته تا داروهای ضد انعقادی که مانع ایجاد لخته خون در عروق می شوند و داروهای کاهنده کلسترول بکار می رود.
سود پرک در بخش انرژی
در بخش انرژی از سدیم هیدروکسید در تولید سلول های سوختی استفاده می شود. سلول های سوختی عملکردی همچون باتری دارند اما بسیار پاک و کارامد هستند. با استفاده از این تجهیزات می توان برق مصرفی بسیاری از مشاغل شامل حمل و نقل مسافری و باری و انرژی پشتیبان اضطراری ، پرتابل و ثابت صنایع را فراهم نمود. رزین های اپوکسی به کار رفته در توربین های بادی نیز توسط سود سوز آور تولید می شود.
سود پرک در تصفیه آب
تصفیه خانه از کاستیک سودا به عنوان یک ماده شیمیایی اصلی جهت تنظیم اسیدیته ، میکروب کشی و حذف فلزات سنگین استفاده می کنند. سود سوز آور برای تولید آب ژاول که یک ماده ضدعفونی کننده است بکار می رود.
سود پرک در صنایع غذایی
در فرایند تولید بسیاری از مواد غذایی از سدیم هیدروکسید استفاده می شود. از جمله می توان به تلخی گیری زیتون ، تولید نوشیدنی های گازدار ، پوست کنی شیمیایی سبزیجات و میوه ها نظیر گوجه و سیب زمینی ، تولید مواد غذایی کنسروی و نیز به عنوان نگهدارنده مواد غذایی برای از بین بردن باکتری ها و قارچ های اشاره نمود.
سود پرک در صنایع چوب و تولید کاغذ
در صنعت کاغذ سازی از دو ماده سدیم سولفید و سدیم هیدروکسید برای فراوری چوب استفاده می شود. این ماده با جداسازی لیگنین به حل شدن بسیاری از مواد ناخواسته در خمیر کاغذ کمک می کند. همچنین از کاستیک سودا در فرایند استفاده از کاغذ بازیافتی ، برای پاک کردن جوهر از الیاف این کاغذ های مصرف شده استفاده می شود. سود سوز آور نقش سفید کنندگی و تمیز کنندگی برای مواد چوبی مورد مصرف در ساخت کابینت و وسایل منزل دارد.
اطلاعات ایمنی
سود پرک و نوع مایع آن خاصیت خورندگی بالایی دارند و بر اساس اعلام آژانس مواد سمی و ثبت بیماری ایالات متحده ATSDR می تواند برای پوست ، چشم ، ریه و بافت های حساس خطرناک باشد. افراد فعال در کارخانجات تولید سود پرک و یا محل هایی که از این ماده استفاده می کنند باید اصول ایمنی را رعایت نمایند.
اداره ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا OSHA راهنمایی ها و محدودیت های قرار گیری در معرض سدیم هیدروکسید را برای کارگران صنایع و کارخانجاتی که با این ماده شیمیایی سر و کار دارند را تبیین نموده که در وب سایت این اداره موجود است.
همچنین انیستیتو سلامت و ایمنی شغلی NIOSH اصول کلی در ارتباط با حمل و نقل سود سوز آور ، شامل راهنمایی هایی در مورد بسته بندی ، انبارداری ، در معرض عوامل محیطی بودن و لیبل محصول را برای کارگران فعال در این بخش فراهم نموده است.
سازمان غذا و داروی آمریکا FDA هم حداکثر میزان مجاز مصرف محلول سود پرک در مواد غذایی را تا یک درصد دانسته است.
سوالات پر تکرار
کاربرد سود پرک چیست؟
سدیم هیدروکسید یک ترکیب شیمیایی همه کاره در تولید بسیاری از مواد مصرفی همچون کاغذ ، آلومینیوم ، چاه باز کن ، گاز پاک کن ، صابون و شوینده ها است. این محصول در صنایع خدماتی نظیر تصفیه آب و فاضلاب ، قالیشویی و کارواش هم به کار می رود. همچنین در صنایع غذایی تا میزان حداکثر یک درصد وزنی مجاز است.
سود پرک چطور تولید می شود؟
سود سوز آور از الکترولیز و تجزیه آب نمک (کلرید سدیم) تولید می شود. سپس با استفاده از تجهیزات خاصی ، رطوبت موجود در آن را خشک کرده و به صورت ماده ای کاملا جامد تبدیل می کنیم.