تلخی زیتون چگونه گرفته می شود؟
مرحله اول : مواد و وسایل مورد نیاز
دو روش برای تلخی گیری زیتون وجود دارد. یکی با استفاده از سود پرک (یا کاستیک سودا | سود سوز آور | محلول سود مایع | سدیم هیدروکسید) و یا استفاده از نمک. در این مطلب به شرح مرحله به مرحله گرفتن تلخی زیتون می پردازیم. روش تلخی گیری زیتون با سود پرک بسیار آسان بوده و حدود یک هفته زمان می گیرد. اما چرا از محلول سود پرک استفاده می شود؟ سود کاستیک پرک قادر به حذف تلخی زیتون بوده و آن را قابل خوردن می کند. مواد مورد نیاز عبارتند از:
- ۲ گالون زیتون سبز
- یک گالن بزرگ برای ترکیب مواد
- ۵ گالون آب
- یک چوب بلند برای هم زنی
- مقداری سود پرک
- یک دسته پونه کوهی
- پوست دو عدد پرتقال
- یک پیمانه نمک
مرحله دوم : شستشوی زیتون
زیتون ها ممکن است در درجات مختلفی از رسیدگی باشند. زمان انتخاب زیتون ها ، آن هایی که سیاه رنگ هستند را انتخاب نکنید زیرا رسیده هستند و برای تلخی گیری با سود پرک مناسب نیست. زیتون های سبز رنگ را انتخاب کرده و هر گونه آلودگی مانند خاک ، برگ و … با شستشو توسط آب سرد بر طرف نمایید و در گالن بزرگ بریزید.
مرحله سوم : ترکیب آب و سود پرک برای ترکیب با زیتون
ذکر این نکته ضروری است که سود پرک یا محلول کاستیک سودا ماده ی شیمیایی خطرناکی است و جهت استفاده از آن باید نکات ایمنی را رعایت نمود. موارد ایمنی در مورد سود پرک را اینجا بخوانید.
تقریبا نیم گالن آب ولرم را در یک گالن بریزید. ۳/۴ پیمانه سود پرک را در آب بریزید (نباید آب را روی سود پرک بریزید). توسط چوب بلند شروع به هم زدن کنید تا سود پرک کاملا در آب حل شده و محلول سود مایع ایجاد شود. سپس محلول کاستیک سودا را به گالن بزرگ حاوی زیتون اضافه کنید و هم بزنید. پس از ۸ ساعت ، آب را خالی کرده و دوباره ۳/۴ پیمانه سود پرک را در نیم گالن آب ولرم حل کرده و به آن ۴ گالن آب سرد بیافزایید. این عمل را دو بار در روز و به مدت ۳ روز تکرار کنید. زیتون ها رفته رفته به رنگ سبز تیره تبدیل می شوند. توجه داشته باشید که زیتون ها باید در محلی خنک مانند گاراژ و به دور از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی نگهداری شوند. بعد از گذشت ۳ روز اول ، این فرایند را ۳ روز دیگر تکرار کنید ولی این بار فقط روزی یک بار آب آن را تعویض نمایید.
مرحله چهارم : تهیه ادویه
پس یک هفته اعمال محلول سود پرک به زیتون ها ، حالا زمان ادویه زنی است. ابتدا زیتون ها را چندین بار با آب سرد شستشو دهید. یک دیگ بزرگ را با آب پر کنید و پوست پرتقال ، چند عدد سیر ، گل و نمک را درون آن ریخته و روی اجاق گاز بجوشانید. سپس صبر کنید تا خنک شود.
مرحله پنجم : افزودن ادویه به زیتون
پس از خنک شدن محلول ، آن را به گالن حاوی زیتون تلخی گیری شده با محلول سود پرک بیافزایید و به خوبی هم بزنید. اگر ادویه ها به خوبی زیتون ها را پوشش نداد ، آب بیشتری اضافه کنید. گالن را برای مدت دو روز در محلی خنگ نگهداری کنید.
مرحله ششم : تنظیم ادویه جات و مصرف زیتون
پس از دو روز نگهداری در محلول ادویه ، زیتون ها آماده خورده شدن هستند. آن ها را با ملاقه خارج کرده و میل کنید. برای طعم دار شدن بیشتر می توان طعم دهنده هایی مانند روغن زیتون ، سرکه یا حبه های سیر نیز به زیتون ها اضافه کنید. زیتون های تلخی گیری شده با محلول سود پرک را می توان تا دو هفته در یخچال نگهداری کرد.