وازلین

وازلین چیست ؟

وازلین Vaseline نام تجاری ژله پترولیوم Petroleum Jelly یا چربی معدنی است که از تصفیه روغن های موجود در نفت خام به دست می آید. وازلین به دلیل اینکه فاقد بو و مزه بوده و همچنین دارای چربی بالا و غلظت مناسب است ، در تولید مواد آرایشی و بهداشتی همچون صابون ها ، کرم ها و لوسیون ها کاربرد دارد. ژله پترولیوم ترکیبی از چربی ها و روغن های معدنی می باشد که پس از تقطیر نفت خام در دمای ۳۶۰ درجه سانتیگراد به دست می آید. این محصول توسط سازمان غذا و دارو امریکا FDA به عنوان یک محافظ پوست بدون نیاز به نسخه تایید شده است و در بیشتر محصولات آرایشی و بهداشتی بکار می رود.

فرایند تولید وازلین

 

جدول مشخصات شیمیایی و فنی Vaseline
فرمول وازلین C15H15N
دمای ذوب ۳۸ تا ۴۲ درجه سانتی گراد
وزن مخصوص ۸۳۰ تا ۹۰۰ گرم بر مول
حالت کلی روغن نیمه جامد حاوی هیدروکرین ها
انحلال پذیری

نامحلول در آب ، الکل اتیلیک و گلیسرین

قابل انحلال در ترکیبی از اتر یا کلروفرم با بنزین یا کربن دی سولفید

شکل ظاهری حالت روغنی با چربی زیاد به رنگ سفید یا زرد
گوگرد کمتر از ۰٫۲%
فلزات سنگین کمتر از ۰٫۳%

 

انواع وازلین

این محصول دارای دو نوع صنعتی و بهداشتی آرایشی است که تفاوت آنها در وجود ناخالصی ها و تعداد مراحل تصفیه می باشد. در مصارفی که مربوط به سلامت انسان می شود باید از وازلین بهداشتی استفاده نمود که سه مرحله فیلتر شده و ناخالصی های آن کاملا جداسازی شده است اما برای مصارف صنعتی می توان از نوع زرد رنگ یا تیره نیز استفاده نمود.

وازلین صنعتی

زمانی که وازلین در مراحل تصفیه نفت خام تولید می شود ، حاوی عناصر و چربی های بد بو و ناخوشایند است و رنگ آن معمولا قهوه ای یا زرد می باشد. این روغن برای استفاده در مصارف بهداشتی و بخصوص تولید دارو ها  وکرم های موضعی مناسب نیست زیرا احتمال وجود آلودگی و عوامل بیماری زا در آن می رود. کاربرد آن بیشتر به عنوان روان کننده و پوشش صنعتی است. شیر آلات و تجهیزات به مرور زمان دچار زنگ زدگی و فرسایش می شوند. بهترین و ارزان ترین روش برای محافظت از این تجهیرات ، پوشش دهی آن ها با وازلین است زیرا علاوه بر روغن کاری و ایجاد پوشش مناسب ، هرگز سفت و سخت نشده و انجام بازدید های دوره ای را تسهیل می نماید. همچنین بهترین پوشش برای تجهیزات انتقال حرارت نظیر اسپلیت ها و شیر آلاتی نظیر عایق پلی یورتان که امکان چال کردن آن ها وجود ندارد ، استفاده از وازلین به همراه نوار راکشیلد است.

وازلین بهداشتی

وازلین بهداشتی به دلیل اینکه مراحل مختلف تصفیه بر روی آن انجام می گیرد به عنوان یک چربی بی خطر شناخته می شود که قادر به نگهداری طولانی مدت آب در خود است به همین خاطر برای آب رسانی به بافت پوست مناسب بوده و برای درمان پوست خشک و آسیب دیده مصرف می شود. این محصول کاملا سفید و بی بو است و ظاهری چرب و نیمه شفاف دارد و در تولید کرم های دست و صورت ، صابون ، پاک کننده ها ، لوبریکانت ، لوسیون های سوختگی و دئودورانت کاربرد دارد. همچنین می توان وازلین را به صورت مستقیم به عنوان یک روغن مرطوب کننده و نرم کننده ارزان قیمت بر روی پوست نقاط مختلف بدن جهت درمان خشکی پوست ، ترک دست و پا ، زبری زانو و آرنج ، ترکیدگی لب ها ، چروک زیر چشم و … استفاده نمود.

وازلین

کاربرد وازلین بهداشتی دارویی

درمان زخم

آکادمی پوست امریکا AAD توصیه می کند که زخم های سطحی و صدمات پوستی را با این ماده مرطوب نگه دارید تا بهبود یابد. وازلین بهداشتی برای محافظت و جلوگیری از فقدان رطوبت پوست بیمار در دوره اولیه پس از عمل و پس از لیزر پوست بکار می رود.

درمان خونریزی بینی

این روغن معدنی برای حفظ رطوبت بینی و درمان خون دماغ (اپیستاکسی) استفاده می شود و عوارض خاصی ندارد.

مراقبت از پوست و مو

ژله پترولیوم به صورت گسترده ای در تولید لوسیون ها و لوازم آرایشی بهداشتی مثل کرم ضد آفتاب ، کرم ضد سوختگی ، کرم درمان زخم بستر و … بکار می رود.

درمان خشکی پوست و مو

این محصول با حفظ رطوبت و افزایش چربی پوست برای درمان آثار ترک خوردن پوست ، لب ها و کوتیکول ناخن و همچنین درمان خشکی پوست سر ، شوره و موخوره مفید است.

آرایش مو

در گذشته از آن به همراه موم زنبور عسل در تولید پوماد و واکس مو استفاده می شد.

ترک پاشنه پا

برای درمان ترک پاشنه پا و یا پوسته شدن کف پا ، مقداری نمک را در آب گرم حل کرده و پای خود را در آن شستشو دهید. سپس پاها را با حوله خشک کنید و مقداری وازلین بهداشتی به صورت موضعی روی آن بمالید و در نهایت یک جوراب تمیز نخی بپوشید و اجازه دهید در تمام طول شب پاها در جوراب بماند.

 

کاربرد وازلین صنعتی

پوشش دهی

ژله پترولیوم برای پوشش دادن وسایل و سطوحی که امکان خوردگی و زنگ زدن دارند مثل سطوح فلزی و تیعه های فولادی کاربرد دارد زیرا مانع تماس رطوبت با آن می شود.

جلا دادن و روغن کاری

برای جلادادن و ایجاد سطحی براق و زیبا بر روی محصولات چوبی و مصنوعات چرمی مثل کیف و کفش و نیز محافظت از آنها ، می توان از وازلین استفاده نمود.

روان کنندگی

چربی های غیر اسیدی مثل ژله پترولیوم ، پارافین و گلیسیرین گزینه های روان کننده ارزان و مناسب برای زیپ ، کشو ، قطعات خودرو و تجهیزات صنعتی  هستند و همچنین به عنوان گریس روانکاری سبک و همچنین گریس مونتاژ ضد گرفتگی کاربرد دارد.

 

خطرات و عوارض وازلین

با وجود اینکه ژله پترولیوم مزایای زیادی دارد اما توجه داشته باشید که فقط باید برای مصارف خارجی استفاده شود. هر گونه ورود این ماده به داخل بدن از طریق خوردن یا دستگاه تناسلی خطرناک است و عوارض دارد. محققان در مطالعه ای که بر روی ۱۴۱ خانم انجام دادند به این نتیجه رسیدند که ۴۰ درصد زنانی که از وازلین به عنوان لوبریکانت و روان کننده در زمان آمیزش جنسی استفاده می کردند ، به واژینوز باکتریال Bacterial vaginosis (رشد بیش از حد باکتری‌های بی‌هوازی و گاردنلا واژینالیس در واژن) مبتلا می شوند.

این محصول ممکن است عوارض جانبی احتمالی زیر را هم در موارد نادر به همراه داشته باشد:

آلرژی

افرادی که به مواد نفتی حساسیت دارند ممکن است در اثر مصرف وازلین به حساست دچار شوند.

عفونت

وازلین قادر است رطوبت را برای مدت طولانی در سطح پوست حفظ کند که برای پوست بسیار مفید است اما اگر پیش از استعمال آن ، پوست خود را به خوبی تمیز و خشک نکرده باشید ، می تواند سبب رشد عفونت های باکتریایی و قارچی گردد.

بسته شدن منافذ پوستی

کسانی که پوست حساسی دارند و پیش از مصرف این محصول ، پوست خود را به خوبی تمیز نکرده باشند ، ممکن است این روغن موجب انسداد منافذ پوست و ایجاد جوش و آکنه در آنها شود.

مشکلات تنفسی

اگر قصد دارید از وازلین برای درمان خون ریزی بینی ، بخصوص در کودکان استفاده نمایید ، حتما با پزشک مشورت کنید. استنشاق روغن های معدنی ممکن است باعث پنومونی آسپیراسیون (مشکلات حاد تنفسی) شود.

 

تاریخچه

در قرن نوزدهم میلادی کارگران صنعت نفت برای درمان زخم ها و سوختگی ها ، مقداری از چربی های نفت را بر روی پوست خود قرار می دادند. رابرت چسبرو در سال ۱۸۷۲ موفق به کشف ژله پترولیوم شده و با ثبت پتنت ، آن را با نام تجاری وازلین به ثبت رسانید. نام وازلین از دو کلمه آلمانی “Wasser” به معنی آب و کلمه یونانی “elaion” به معنی روغن زیتون گرفته شده است.

رابرت چسبرو با نمونه گیری از روغن حاصل از فعالیت استخراج نفت و خارج سازی ژله پترولیوم از آن ، اقدام به تولید محصولات بهداشتی با برند وازلین نمود تا اینکه در سال ۱۹۸۷ کمپانی Unilever در آمریکا حق امتیاز این برند را خریداری کرد و اقدام به تولید محصولات مختلف و فروش در سطح جهانی نمود. این ماده برای بیش از ۱۴۰ سال است که در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

وازلین

سوالات متداول

بهترین نوع وازلین برای صورت کدام است؟

برای پوست صورت و دیگر قسمت های بدن باید حتما از وازلین بهداشتی استفاده نمود. در مورد برند این محصول ، بسته به پوست خود ، اگر حساسیت خاصی دارید ، باید برند های مختلف را امتحان نمایید.

وازلین اصل را از کجا تهیه کنیم؟

وازلین محصول چندان پیچیده یا گران قیمتی نیست و احتمال تقلب در آن اندک است. پیش از خرید دقت کنید که محصول دارای رنگ سفید و بدون مواد ناخالص باشد. اگر قصد خرید عمده این ماده را دارید از طریق کارخانجات تولیدی اقدام نمایید.

ایا وازلین صورت را سیاه میکند؟

شواهدی مبنی بر اینکه وازلین پوست صورت را سیاه و تیره می کند وجود ندارد. ممکن است به دلیل چربی این ماده ، مقادیری آلودگی جذب آن شود. همچنین در افرادی که پوست خشک و حساسی دارند می تواند سبب انسداد منافذ پوستی گردد که احتمال اندکی تیره شدن را دارد. بنابراین پیش از مصرف ، مقداری از آن را بر روی پوست خود امتحان نمایید.

 

قیمت و خرید وازلین

به اطلاع کارخانجات تولید مواد دارویی و بهداشتی آرایشی و همچنین صنایع مرتبط می رساند به منظور خرید وازلین گرید بهداشتی به صورت عمده با کیفیت عالی و قیمت بسیار مناسب ، با بخش بازرگانی گروه سینا تولید تماس حاصل فرمایید. فروش وازلین بهداشتی و صنعتی با بهترین کیفیت برای استفاده در صنایع و مشاغل مختلف به صورت بشکه شده و عمده و با ارزان ترین قیمت انجام می شود.

 

منابع علمی :

https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_jelly

http://www.fao.org/3/w6355e/w6355e0p.htm

https://www.thoughtco.com/petroleum-jelly-chemical-composition-604000

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/petroleum-jelly

مطالب مرتبط

Go to Top