پارافین

پارافین چیست

پارافین وکس Paraffin wax یکی از فراورده های صنایع پتروشیمی است که از محصولات جانبی برج تقطیر محسوب می شود. این ماده درمراحل تولید نزدیک به قیر است اما قیر کاملا سیاه و تیره می باشد ولی پارافین رنگ قهوه ای روشن دارد. این محصول برای مصارف صنعتی و بهداشتی نیاز به تصفیه شدن دارد که می توان آن را بنا به نیاز ، به صورت نیمه تصفیه شده و یا تصفیه کاملا و با روغن نیم درصد تا ۱۰ درصد تولید نمود.

روغن پارافین نامی عمومی برای آلکان‌ ها با فرمول شیمیایی CnH2n+2 است و به صورت یک روغن سخت (در دمای محیط) بی رنگ و یا سفید رنگ نیمه شفاف می باشد که از ترکیب زنجیره ای از هیدروکربن ها شامل بیست تا چهل اتم کربن تشکیل شده و دمای ذوب آن بین ۳۷ تا ۶۶ درجه سانتی گراد است. با وجود این که معمولا کاربرد آن را در تولید شمع می شناسیم اما در صنایع دیگری مانند تولید کاغذ ، لوازم آرایشی و بهداشتی ، پولیش ، روانکارها و عایق الکترونیکی استفاده می شود. از نظر شیمیایی ، دارای فرمول CnH2n+2 بوده در دسته آلکالین ها قرار می گیرد.

جدول مشخصات فیزیکی و شیمیایی
فرمول شیمیایی CnH2n+2
دمای جوش > 370 °C (698 °F)
انحلال در آب ~۱ mg/L
فلش پوینت (دمای اشتعال) ۲۰۰–۲۴۰ °C (392–۴۶۴ °F)
شکل ظاهری مایع – جامد

 

پارافین واکس اولین بار در سال ۱۸۳۰ توسط شیمیدان آلمانی ، کارل فون ریکنباخ و برای تولید شمع به کار گرفته شد زیرا بسیار تمیز تر و قابل اعتماد تر از دیگر روغن ها می سوخت و نیز قیمت ارزان تری هم داشت. این روغن دارای طعم خاصی نبوده و همچنین در مقابل حرارت نیز مقاومت بالایی دارد به همین دلیل گاهی از آن به عنوان پارافین خوراکی در تولید روغن های سرخ کردنی استفاده می شود ولی باید در نظر داشت که این ماده در صورت بلعیده شدن ممکن است برای بدن انسان زیان آور باشد و علاوه بر مشکلات گوارشی ، می تواند در رگ ها رسوب کند.

پارافین وکس به صورت مایع و جامد تولید می شود و در آب نامحلول است. Paraffin یک عایق الکتریکی فوق العاده است که حتی از برخی پلاستیک ها هم خاصیت عایق بیشتری دارد. همچنین یک عایق حرارتی بسیار عالی می باشد و برای ذخیره گرما از آن استفاده می کنند.

پارافین

تولید پارافین

این ماده یکی از محصولاتی جانبی تصفیه روغن اسلک Slack Wax است که در ابتدا به صورت ترکیبی از روغن و وکس تولید می شود. روغن اسلک یکی از فراروده های بدست آمده از تصفیه نفت خام است که برای تولید پارافین باید آن را تصفیه کرد. اولین اقدام در فرایند تولید ، روغن گیری (de-oiling or de-waxing) می باشد که به روش کریستالیزاسیون انجام می شود. برای این منظور ، اسلک وکس را با حلال های خاصی مثل کتون مخلوط می کنند که طی این فرایند ناخالصی های روغن در آن متبلور شده و به راحتی جدا می گردد.

مرحله بعد ، تصفیه کردن وکس جدا شده از روغن به روش تقطیر است. هر چه روغن گیری بهتر انجام شود و میزان روغن در وکس کمتر باشد ، کیفیت محصول بالاتر خواهد بود. پارافین هایی که حاوی مقادیر زیادی روغن باشند ، معمولا زرد رنگ هستند و زمانی که سوزانده می شوند ، خیلی دود می کنند و بوی بدی ایجاد می نمایند. پس از روغن گیری می توان فرایند تصفیه را بیشتر ادامه داد تا رنگ و بوی محصول نهایی از بین برود. این محصول در انواع مختلفی نظیر پارافین شمع سازی ، پارافین بهداشتی ، پارافین خوراکی ، پارافین جامد و مایع قابل عرضه است.

 

کاربرد ها و موارد مصرف

  • پر کاربرد ترین مورد مصرف این محصول در شمع سازی است. پارافین شمع سازی برای تولید وارمر و انواع شمع ها با کیفیت و درجه روغن های مختلف عرضه می شود. هر چه روغن آن بیشتر باشد ، شمع دود بیشتری کرده و اشک زیادی تولید می کند.
  • نوع بسیار تصفیه شده آن در آزمایشگاه بافت شناسی و آسیب شناسی کاربرد دارد به طوری که بافت را پیش از برش زدن در پارافین قرار می دهند تا به آن آسیبی نرسد.
  • پارافین صنعتی برای روغن کاری قطعات ماشین آلات ، زنجیر های درگیر مثل زنجیر دوچرخه و موتور ، عامل آنتی کیک و ضد رطوبت در تولید کود های کشاورزی ، ریخته گری فلزات ، روان کننده و لوبریکانت استفاده می شود.
  • این ماده در تولید جوهر مورد استفاده در چاپگر های حرارتی بکار می رود.
  • در ساخت محصولات الکتریکی مانند ترانسفورماتور و سلف به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت به آنها و خروج سر و صدا از آنها و محدود کردن اثرات میکروفونیکی کاربرد دارد.
  • این ماده به منظور جلوگیری از زنگ زدن آهن و فولاد و جلا دادن به سطوح مختلف آغشته می کنند.
  • پارافین خوراکی در تولید روغن های سرخ کردنی و یا برای پوشش دادن و براق کردن میوه ها ، سبزیجات و پنیر به منظور جلوگیری از فاسد شدن آن و نگهداری طولانی مدت بکار می رود.
  • پارافین بهداشتی در انجام درمان پارافین تراپی دست و پا و صورت و نیز در تولید محصولات بهداشتی نظیر وازلین کاربرد دارد.

 

معرفی انواع پارافین

پارافین واکس | Paraffin wax

نوع کاملا تصفیه شده و با روغن ۰٫۵ درصد و یا نیمه تصفیه شده با روغن ۱ تا ۱۰ درصد بوده و رنگ کاملا سفید و شفافی دارد. از نوع کاملا تصفیه شده در صنایع غذایی و تولید مواد آرایشی و بهداشتی و از نوع نیمه تصفیه شده برای شمع سازی ، تولید رنگ و پوشش کف استفاده می شود.

اسلک وکس یا روغن پارافین | Slack wax

در گرید های مختلف از ۵ درصد روغن تا ۳۵ درصد ، با دمای ذوب حدود ۵۰ درجه سانتی گراد و رنگ زرد یا قهوه ای روشن است. اسلک وکس ماده اولیه در تولید پارافین وکس بوده و در صنایع تولید کبریت هم مصرف می شود. برای بسته بندی آن از بشکه های پلاستیکی یا فلزی استفاده شده و فقط مصارف صنعتی (غیر بهداشتی) دارد.

پارافین مایع | Liquid paraffin

پارافین مایع کاملا با پارافین واکس متفاوت بوده و با نام روغن سفید هم شناخته می شود. از نظر ظاهری ، روغن سفید یک مایع آب مانند است که کاربرد آن بیشتر در تولید کرم ، لوسیون و پماد می باشد.

فوتس اویل | Foots oil

فوتس اویل یا روغن پسماند ، در اصل ضایعات تولید پارافین وکس از اسلک وکس می باشد. اصلی ترین موارد مصرف فوتس اویل در صنایع کبریت سازی است زیرا دارای ۵۰ درصد روغن بوده و بوی تند و رنگ تیره ای دارد.

 

انواع پارافین بر اساس کاربرد کدامند؟

پارافین بهداشتی

روغن پارافین بهداشتی به دلیل اینکه در تماس مستقیم با پوست بدن انسان قرار می گیرد باید بیشترین میزان تصفیه روی آن انجام شده باشد. برای شناخت این محصول دقت کنید که باید کاملا جامد ، بدون بو و مزه باشد. این ماده توسط دستگاه های خاصی برای انجام پارافین تراپی پا ، دست ، صورت و مفاصل کاربرد دارد. از آن به منظور درمان یا کاهش علائم بیماری های همچون پسوریازیس ، خشک شدن و پوسته شدن کف پا ، سفت شدن مفاصل ، فیبرومیالژیا ، درد عضلات خسته ، التهاب ، آرتریت ، تسکین درد مفاصل و ماهیچه ها استفاده می شود. پارافین درمانی باعث افزایش میزان رطوبت پوست می گردد و به باز شدن منافذ و حذف سلول های مرده پوست کمک می کند. همچنین طراوت و شادابی پوست را به همراه داشته و می تواند سبب جوانسازی پوست شود.

پارافین صنعتی

نوع صنعتی این محصول دارای روغن بیشتری است و نیازی به انجام فرایند های مختلف تصفیه بر روی آن وجود ندارد. حتی ممکن است به صورت اسلک وکس مورد استفاده قرار گیرد. این ماده کاربرد های زیادی از قبیل شمع سازی ، تولید جوهر حرارتی ، تولید چسب ، پوشش های محافظ و درزگیری و ضد خوردگی ، تولید باتری ، تولید مداد شمعی ، صنعت نساجی ، ریخته گری و قالب گیری ، نرم کننده و ضد آب کننده چرم ، واکس کفش و تولید رنگ و لاک و … دارد.

پارافین خوراکی

پارافین خوراکی با نوع صنعتی تفاوت دارد و باید کاملا تصفیه شده باشد به طوری که میزان روغن آن کمتر از نیم درصد است. این محصول کاملا شفاف است و یک ماده نگهدارنده غذائی محسوب می شود. پارافین خوراکی به منظور حفظ رطوبت مواد خوراکی ، جلوگیری از رشد کپک و فاسد شدن غذاها ، جلوگیری از آب شدن برخی شیرینی ها در دمای اتاق و افزایش درخشندگی و براقیت مواد خوراکی استفاده می شود. این ماده را بر روی بسیاری از میوه ها و سبزیجات مثل سیب و پرتقال می زنن تا بتوان بدون خرابی برای مدت طولانی نگهداری نمود. بدن انسان قادر به هضم این ماده نیست و بدون تغییر از بدن دفع می شود. سازمان غذا و داروی امریکا ، پارافین خوراکی را جزء افزودنی های غذایی ایمن قرار داده است.

 

سوالات متداول

پارافین تراپی چیست؟

پارافین تراپی یک درمان گرم برای مشکلاتی نظیر آرتریت و ترک پوست است. در نتیجه‌ی اثر حرارتی این روش ، فرآیندهای تبادل و تشکیل مواد فعال بیولوژیکی افزایش می یابد. این روش فرآیند بازسازی را تحریک می کند و میزان عملکرد مویرگ ها را بهبود می بخشد. گرمای پارافین به کاهش درد مفاصل کمک می کند ، جریان خون را به محلی که در آن قرار دارد افزایش می دهد. به علت گرما ، مقدار زیادی آب از پوست خارج می گردد و اپیدرم مرطوب می شود. این روش برای کاهش آثار پیری پوست مفید است. از جمله مزایای آن می توان به بازگرداندن توانایی حفظ رطوبت پوست ، باز شدن منافذ ، بهبود عملکرد غدد چربی و عرق ، افزایش گردش خون و ایجاد آرامش اشاره نمود.

پارافین با وازلین چه تفاوت دارد؟

این مواد هر دو جزء ترکیبات نفتی هستند. اما تفاوتی که دارند از نظر فرمولاسیون شیمیایی و مشخصات فیزیکی است. پارافین را می توان روغن گیری کرده و به صورت وکس دراورد اما وازلین به خودی خود یک نوع روغن است و نمی توانیم از چربی آن کم کنیم.

تفاوت پارافین مایع و پارافین جامد چیست؟

پارافین جامد از اسلک وکس تولید می شود ، جامدی واکسی و سفید رنگ است و بیشتر کاربرد های صنعتی دارد. پارافین مایع از روغنهای پایه بسیار تصفیه شده بدست می آید و تمامی مواد بو دار ، گوگرد و نیتروژن آن حذف شده است. پارافین مایع که به روغن سفید هم معروف است در تولید لوازم آرایشی ، کرم ها ، پمادها و لاک و موم ماشین آلات صنعتی استفاده می شود.

 

پارافین را از کجا تهیه کنیم

مجموعه تولیدی سینا تولید دارای سابقه طولانی فروش پارافین مایع و جامد بهداشتی و صنعتی در کشور است. خرید پارافین ممتاز و با کیفیت و یا ارزان قیمت برای مصارف مختلف انجام می شود. قیمت پارافین بستگی به نوع آن ، کیفیت و میزان روغن در ساختار آن دارد به همین علت ، قیمت این محصول را بر اساس نوع مصرف و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مورد نظر خود استعلام نمایید.

 

مطالب مرتبط

Go to Top