زاج سفید چیست ؟
زاج سفید یا آلوم یک ماده با منشاء شیمیایی یا معدنی و با فرمول ساختاری سولفات آلومینیوم یا سولفات آلومینیم پتاسیم KAl(SO4)2 است. به دلیل اینکه زاج سفید دارای کاربرد هایی در طب سنتی ایرانی می باشد ، با نام زاج سفید عطاری نیز شناخته می شود. نام انگلیسی زاج سفید ، آلوم Alum می باشد و به دو دسته آلوم آمونیوم و آلوم پتاسیم تقسیم می شود. البته تا ۱۵ نوع زاج در انواع و رنگ های مختلف وجود دارد ولی زاج سفید همان سولفات آلومینیوم پتاسیم است. زاج سفید در بخش صنعت هم دارای کاربرد هایی نظیر تصفیه آب و فاضلاب ، تولید دیگر نمک های آلومینیم ، تولید برخی انواع خاص رنگ و تولید فوم آتشنشانی می باشد.
کاربرد های زاج سفید در طب سنتی ایرانی
زاج عطاری کاربرد های زیادی در طب سنتی ایرانی دارد که به برخی از موارد آن اشاره می کنیم. البته باید توجه داشت که این کاربرد ها در طب نوین دارای پایه علمی نبوده و صرفا در کتب طب سنتی ذکر شده اند بنابراین چنانچه قصد مصرف زاج سفید برای مصارف درمانی را دارید ، توصیه می شود حتما با پزشکان طب سنتی در مورد امکان و روش مصرف آن مشورت نمایید.
زاج سفید برای کاهش تعرق
انواع نمک های آلومینیم به خصوص سولفات آلومینیوم در کاهش تعرق و بستن منافذ تولید عرق ماثر هستند. از زاج سفید عطاری هم برای کنترل عرق پیشانی ، زیربغل ، کشاله ران و پا ها استفاده می شود.
زاج سفید به منظور رفع عفونت
به دلیل خاصیت ضد باکتریایی زاج سفید ، از آن برای درمان عفونت ، ضدعفونی زخم ها و رفع اکنه دهان استفاده می شود.
زاج سفید برای پوست
زاج از بین برنده گوشت اضافی ، جرب ، سلعه ، ضدعفونی سطحی پوست و کاهش جوش صورت است.
زاج سفید برای واژن
زاج عطاری نرم شده برای رفع عفونت رحم و کنترل ترشحات واژن ماثر است. همچنین زاج سفید دارای خاصیت انعقادی بوده و موجب جمع شدن دیواره ها و تنگی واژن می شود.
زاج سفید برای بواسیر
زاج برای درمان بواصیر و ناصورات مقعد ماثر است.
زاج سفید برای ضربدیدگی
پماد تهیه شده از زاج در طب سنتی برای دررفتگی عضلات و کوفتگی ها کاربرد دارد.
تولید زاج سفید
تولید زاج سفید از آلونیت
به منظور استحصال آلوم از آلونیت که همان سولفات آلومینیوم پتاسیم معدنی است ، آن را پخته و سپس در معرض هوا قرار می دهند. طی این مدت ، با جذب رطوبت محیط تبدیل به پودر می شود. سپس در آب داغ شسته شده و حالت کریستالی به خود می گیرد.
تولید زاج سفید از خاک رس یا بوکسیت
به منظور تولید آلوم از خاک رس یا بوکسیت ، این مواد به آرامی پخته شده و سپس ، اسید سولفوریک به آن افزوده می شود و آنقدر حرارت را بالا می برند تا به دمای جوش برسد. مدتی در این حالت باقی می ماند تا محلولی شفاف بدست آید. در مرحله بعد با سولفات پتاسیم ترکیب می شود تا حالت کریستالی به خود بگیرید.