تفاوت کربنات کلسیم معدنی با کربنات کلسیم رسوبی چیست؟

کربنات کلسیم ماده ای معدنی و شیمیایی با فرمول مولکولی CaCO3 است. کلسیم کربنات بخش عمده ای از پوسته زمین را تشکیل داده است و کاربرد های بسیار گسترده ای در زندگی بشر داشته و دارد. کربنات کلسیم معدنی و رسوبی دارای ویژگی ها و مصارف یکسانی بوده و تفاوت بنیادین با هم ندارند. با این حال می تواند گفت که اولا کربنات کلسیم استخراج شده از معادن دارای ناخالصی های مختلف با منشاء ژئولوژی است. در حالی که در تولید کربنات کلسیم رسوبی ، این ناخالصی ها حذف می شود. بنابراین این ماده از نظر شیمیایی خالص تر بوده و تمایل بیشتری برای مصرف آن در صنایع دارویی و غذایی و در کل خوراکی وجود دارد.

ثانیا نوع ساختار کریستالی کربنات کلسیم معدنی و کربنات کلسیم رسوبی متفاوت می باشد. منبع طبیعی خاک کلسیم کربنات به صورت گچ ، سنگ مرمر و سنگ آهک است که هر یک ، ساختار متفاوتی دارد. کلسیت و آراگونیت به عنوان دو فرم طبیعی کربنات کلسیم ، از ساختار کریستالی متفاوتی برخوردارند. ساختار غالب مولکولی کربنات کلسیم طبیعی ، ممکن است دارای فرم هر کدام از این دو به صورت جداگانه و یا ترکیبی از هر دو بوده و یا حتی ذرات آمورف غیر کریستالی داشته باشد. این ساختار ها ممکن است دارای سایز های متفاوت ، بسته به شرایط زمین شناسی منطقه باشند. این ساختار های مولکولی بر سختی و نوع کاربرد کربنات کلسیم معدنی تاثیر گذار است. اما کربنات کلسیم رسوبی معمولا سفید تر می باشد و ساختار کریستالی آن ، شامل شکل و اندازه ، در طی فرایند تولید قابل کنترل است. همچنین کربنات کلسیم رسوبی از نوع طبیعی و معدنی آن گران تر می باشد.

 

روش تولید کربنات کلسیم

کربنات کلسیم معدنی GCC : تولید کلسیم کربنات در طبیعت از رسوب و تغییر فرم اجزاء کلسیم دار بدن موجودات دریایی تحت فشار و دمای خاصی انجام می شود. بنابراین کربنات کلسیم معدنی نوعی سنگ رسوبی است که ساختار و سختی آن که ممکن به نرمی گچ و یا سختی سنگ گرانیت باشد که بر اساس شرایط ژئولوژی منطقه تعیین می گردد. در طی فرایند رسوب که ممکن است هزاران سال به طول بیانجامد ، امکان نفوذ انواع مختلف ناخالصی ها به ساختار کلسیم کربنات وجود دارد.

کربنات کلسیم رسوبی PCC : هدف از تولید نوع سنتزی ، تولید کربنات کلسیم با خلوص بالا و ساختار کریستالی کنترل شده است. روش های متعددی برای تولید کربنات کلسیم رسوبی وجود دارد که روش صنعتی و رایج آن از طریق متد عبور دادن گاز دی اکسید کربن از میان آب آهک تولید شده از هیدروکسید کلسیم یا همان آهک هیدراته است. در طی فرایند تولید باید عواملی نظیر غلظت شیرابه آهک هیدراته ، دما ، فشار ، مدت فرایند و … کنترل شود. پس از تولید خمیر کربنات کلسیم رسوبی ، یکی از روش های ماثر برای همگن کردن ماده ، استفاده از ساکاروز یا مواد دیسپرس کننده صنعتی است.

 

تفاوت کاربرد کربنات کلسیم رسوبی و کربنات کلسیم معدنی

اصولا کلسیم کربنات یک ماده فیلر یا پر کننده است. به دلیل قیمت ارزان کربنات کلسیم و ویژگی های مفیدی همچون پوشش دهندگی عالی ، رنگ سفید ، عدم واکنش با مواد اولیه و … با درصد های مختلف از آن جهت تولید محصولاتی نظیر رنگ ، پلیمر ، مواد آرایشی و دارویی استفاده می شود. کربنات کلسیم معدنی به دلیل اینکه حاوی ناخالصی است ، بیشتر برای مصارف ساختمانی و تولید مواد صنعتی و شیمیایی کاربرد دارد. ولی کربنات کلسیم رسوبی از خلوص بالایی برخوردار است و حاوی مواد سمی نیست ، بنابراین کاربرد عمده آن به عنوان افزودنی غذایی و دارویی ، بخصوص جهت تولید قرص کلسیم است.