سود کاستیک چیست ؟

سود كاستيك با نام های کاستیک سودا و سود سوز آور دارای پایه قلیایی قوی می باشد. این ماده از نظر شیمیایی با اسیدی ها واکنش تندی ایجاد نموده و  جاذب رطوبت محیط می باشد. سود سوزاور به لحاظ ساختاری دارای فرمول سدیم هیدروکسید NaOH بوده و یکی از رایج ترین مواد شیمیایی در صنعت است. کاربرد های اصلی سودکاستیک در صنایع کاغذ سازی ، حفاری و پتروشیمی و تولید صابون است ولی به علت مزایای فراوان آن بخصوص از لحاظ چربی زدایی و نیز pH بسیار بالا ، در اکثر صنایع به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف کاستیک سودا بسیار آسان بوده و به راحتی می توان آن را به هر میزانی در آب حل نموده و محلول آن را با غلظت های متفاوت به کار برد.

تولید سود کاستیک

برای تولید سودکاستیک به صورت صنعتی از روشی به نام الکترولیت کلرآلکالی استفاده می شود و می توان آن را به دو صورت مایع و جامد تولید نمود که تعریف آن عبارت است از:

سود مایع : شکل اولیه کاستیک سودا می باشد و خلوص آن بین ۳۳ درصد تا ۵۰ درصد است. سود مایع کاستیک تمایل زیادی به جذب گاز دی اکسید کربن موجود در محیط دارد و به مرور زمان به کربنات سدیم تبدیل می شود.

سود جامد : سود جامد کاستیک به صورت های مختلفی قابل تولید است ولی رایج ترین حالت آن ، سود پرک است که دارای ظاهری چیپس مانند بوده و خلوص آن حداکتر به ۹۸ درصد تا ۹۹ درصد می رسد.

سود کاستیک

موارد ایمنی سود کاستیک

سودكاستيك قادر به تجزیه بافت های چربی و لیپید ها می باشد و همچنین پایه قلیایی بسیاری قوی دارد. مجموع این عوامل سبب می شود کاستیک سودا خاصیت خورندگی و سوزانندگی زیادی داشته و چنانچه با پوست بدن یا هر عضو دیگری در تماس باشد ، امکان ایجاد سوختگی شیمیایی وجود دارد. همچنین بخارات ناشی از آن برای بافت چشم و ریه بسیار زیان آور است به همین دلیل اماکنی که این ماده در آنجا مصرف می شود باید دارای تهویه مناسب بوده و اشخاص از وسایل ایمنی همچون دستکش ، عینک و ماسک محافظتی استفاده نمایند.