سود پرک کاستیک چه عوارضی برای بدن دارد؟

اهمیت سود پرک کاستیک در زندگی انسان بر کسی پوشیده نیست. تولید بسیاری از محصولاتی که بطور روزمره توسط انسان استفاده می شود همچون تولید صابون و شوینده ها ، تولید کاغذ ، تصفیه آب آشامیدنی و … و همچنین بسیاری از صنایع کلان نظیر استخراج نفت و گاز وابستگی مستقیمی با سود پرک دارد. اما باید در نظر داشت که کاستیک سودا یک ماده شیمیایی بسیار قلیایی با خاصیت تجزیه چربی و پروتئین و بافت های زنده است در نتیجه تماس آن با پوست و قرار گرفتن غیر اصولی در معرض سود پرک می تواند موجب ایجات مخاطراتی برای سلامت انسان شود.

عوارض کوتاه مدت و طولانی مدت سود پرک

تماس طولانی با سود پرک و یا محلول تولید شده از آن موجب ایجاد سوختگی خفیف یا شدید شیمیایی شده و پوست قرمز می شود. همچنین در دمای بالا ، بخارات ناشی از کاستیک سودا در محیط می تواند تاثیر زیان باری بر بافت چشم و ریه داشته باشد. ایجاد تورم در سیستم تنفسی و دیواره های ریه نیز تنفس را بسیار مشکل می کند. عوارض و سوختگی های ناشی از سود پرک بر بدن انسان به چند بخش تقسیم بندی می شود.

    1. عوارض پوستی : تماس با پوست به شکل جامد و یا محلول سبب تجزیه چربی و پروتئین ها سازنده پوست شده و موجب قرمزی می شود. در صورت تماس طولانی تر می تواند زخم های عمقی را ایجاد نماید.
    1. عوارض چشمی : چشم انسان از بافت های نرم چربی تشکیل شده است و بخارات منتشره از سود پرک باعث بیماری هایی همچون کدر شدن قرنیه ، گلوکوم ، چسبندگی پلک و در تماس طولانی موجب نابینایی می گردد.
    1. مشکلات ریوی : بخارات سمی محلول داغ سود پرک تمام سیستم تنفسی از دهان تا ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند باعث ایجاد تورم شود. در طولانی مدت این امر باعث ایجاد زخم دهانی ، آماس ریوی و آسم خواهد شد.
  1. مشکلات گوارشی : در صورت بلع کاستیک سودا پرک ، موجب سوختگی مری و سیستم گوارشی می شود. همچنین سود پرک سبب خنثی سازی اسید معده شده و می تواند عوارضی نظیر درد شکمی ، ایجاد نبض معده ، زخم معده و یا حتی سرطان شود.

بنابراین در صورت ایجاد علائم سوختگی در اثر سود پرک کاستیک باید بافت تحت تاثیر را با مقادیر زیادی آب سرد شستشو داد و نیز سریعا از محیط بسته حاوی گاز های آن خارج شد. باید در اسرع وقت نیز فرد را در اولین زمان ممکن به پزشک منتقل کرد.