کاربرد بنتونیت در داروسازی و سیستم های تحویل دارو

بنتونیت

 

بنتونیت یک خاک رس معدنی چند کاره  است. بنتونیت به خاطر ویژگی های خاص آن نظیر تورم پذیری و جذب بالا در بسیاری از صنایع و در زمینه های داروسازی کاربرد دارد. خاصیت جاذب بودن فوق العاده بنتونیت سبب می شود تا داروها را جذب نموده و در مناطق مورد نظر آزاد سازی نماید. خاصیت جذب بالای بنتونیت آن را تبدیل به یک جاذب قدرتمند برای انواع مختلف دارو می کند. بنتونیت همچنین میزان انحلال پذیری و قابلیت زیستی داروهای آب گریز را افزایش می دهد. بنتونیت همچنین قادر به ایجاد کامپوزیت با دیگر سیستم های پایه پلیمری است.

 

بنتونیت این قابلیت را دارد که بتوان آن را برای سیستم ها مختلف دارو رسانی و کنترل یا بهبود ویژگی های دارویی از قبیل حلالیت ، نرخ انحلال پذیری و جذب ، فرموله کرد. یکی از مصارف سنتی بنتونیت در درمان یبوست و اسهال بوده و پزشکی مدرن نیز منافع آن در درمان بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر را تایید نموده است. در سال ۲۰۰۵ در کشور فرانسه یک تحقیق علمی در زمینه تاثیر بنتونیت در درمان بیماران IBS مبتلا به یبوست یا اسهال و یا هردو بیماری انجام گرفت و محققین دریافتند که بنتونیت قادر به بهبود کلیه علائم بیماری نظیر دل درد و ناراحتی های گوارشی است.

 

یکی دیگر از مزایای بنتونیت در پزشکی ، برگرفته از خاصیت میکروب کشی آن است. در ماه فوریه سال ۲۰۰۸ در مرکز بیماری های عفونی و واکسن ایالت آریزونا ، نتایج یک مطالعه علمی در مورد مزایای آنتی باکتری بنتونیت به چاپ رسید. این تحقیق نشان داد که بنتونیت برای از بین بردن باکتری های ای کولای ، سالمونلا ، استاف و MRSA مقاوم در برابر پنیسیلین بسیار کارآمد است.

 

قدرت بنتونیت در جذب سموم سبب شده تا از این ماده به صورت ماسک صورت یا بدن برای خارج کردن سموم ایجاد کننده جوش و آکنه استفاده شود. بنتونیت سدیمی با جذب آب بالا برای تهیه ماسک بنتونیت که نوعی ماسک صورت است در بسیاری از سالن های آرایشی کاربرد دارد. بنتونیت قادر به جذب تاکسین ها از منافذ پوست می باشد. این ماده همچنین باکتری و یا گاها قارچ های تخریب کننده پوست را نیز از بین می برد.