کود سولفات آهن پودری چیست؟
کود سولفات آهن پودری همان گونه که از نام آن مشخص است یکی از مهمترین انواع کود آهن مورد استفاده در کشاورزی می باشد. انواع مختلفی از کود سولفات آهن برای تقویت گیاهان مصرف می شود ولی نوع اصلی که بیشترین کاربرد را در تقویت خاک دارد ، کود سولفات آهن ۷ آبه ۲ ظرفیتی است که با نام سولفات آهن آبدار هم شناخته می شود. سولفات آهن یا فروس سولفات در فارسی زاج سبز نام دارد و اصولا یکی از محصولات جانبی صنایع ذوب آهن و تولید استیل است اما روش های مختلفی برای تولید آن وجود دارد.
کود سولفات آهن پودری چه تفاوتی با سود آهن کریستال دارد
تولید سولفات آهن از طریق تبلور کریستال در محلول اشباع انجام می شود به همین علت ساختار سولفات آهن همیشه به صورت کریستالی است. این ساختاری کریستالی با توجه به خلوص و شرایط تولید می تواند به صورت بلور های ریز یا درشت باشد. علت ایجاد ساختار کریستالی در حقیقت به دلیل وجود مولکول های آب در سولفات آهن هفت آبه است. در نتیجه هر چه رطوبت آن کمتر شود ، از نظر ظاهری به حالت پودری سولفات آهن نزدیک تر خواهد شد. کود سولفات آهن پودری بر خلاف نوع کریستالی دارای تنها یک مولکول آب در ساختار شیمیایی خود است بنابراین با نام سولفات آهن تک آبه هم نامیده می شود. البته کود سولفات آهن پودری امکان ایجاد ترکیب با اکسیژن موجود در هوا را هم دارد و معمولا حالت رنگ پریده تری نسبت به سولفات آهن کریستالی خواهد داشت.
البته نوع دیگری از سولفات آهن پودری هم وجود دارد که با نام سولفات آهن ۳ ظرفیتی معروف است. سولفات آهن ۳ دارای فرمول شیمیایی متفاوتی نسبت به نوع دو ظرفیتی می باشد و زمینه مصرف آن نیز محدود تر است. سولفات آهن سه حالتی خشک و پودری داشته و رنگ آن زرد یا قهوه می باشد. برای تولید این محصول باید از سولفات آهن دو ظرفیتی هفت آبه به عنوان ماده اولیه استفاده نمود و اصولا این ماده حالت خشک شده سولفات آهن است. البته امکان تولید کود سولفات آهن پودری ۲ ظرفیتی خشک هم وجود دارد. این ماده را می توان به روش هایی با استفاده از دستگاه های خشک کن درام درایر ، سانتریفیوژ و خشک کن های المنتی تولید نموده و حالت پودری در آن ایجاد کرد.
تفاوت سولفات آهن پودری با سولفات آهن کریستال چیست
کود سولفات آهن پودری دارای خلوص بالاتری نسبت به سولفات آهن کریستال آبدار است و دلیل آن کم شدن مولکول های آب می باشد. خلوص سولفات آهن کریستال معمولا بین ۱۸ تا ۲۰ درصد است در حالی که کود سولفات آهن پودری خلوصی بین ۲۴ تا ۲۶ درصد دارد. تفاوت دیگر این دو در رنگ آنها می باشد. نوع کریستالی دارای رنگ سبز شفاف و پر رنگ بوده و کود سولفات آهن پودری خشک معمولا رنگ پریده و متمایل به سفید خواهد بود. آخرین تفاوت آنها در قیمت است. با توجه به اینکه عملیات بیشتری برای خشک کردن و تولید کود سولفات آهن پودری بر روی نوع آبدار کریستالی آن انجام می شود در نتیجه قیمت بالاتری هم خواهد داشت. با این حال توصیه می شود برای مصارف کشاورزی به جای مصرف کود سولفات آهن پودری از سولفات اهن آبدار کریستال استفاده شود زیرا رطوبت این محصول از نوع یون سولفات است که باعث کاهش پی اچ خاک و جذب بهتر مواد غذایی توسط گیاهان می گردد.