بنتونیت حفاری چیست ؟

بیشترین کاربرد خاک بنتونیت در حفاری چاه نفت و گاز است. بنتونیت به عنوان روان کننده‌ی مایعات و خنک کننده مته ها به منظور حفاظت از آن ها در مقابل سایش کاربرد دارد. بنتونیت نوعی فشار هیدرواستاتیک در چاه های نفت و گاز ایجاد می نماید که مانع از نفوذ گاز می شود. همچنین بنتونیت حفاری سبب انتقال ضایعات حفاری به سطح مایعات درون چاه شده و خروج آن را از چاه زمانی که پمپ های تمیز کننده در حالت خاموش قرار دارند تسهیل می نماید. همچنین گل بنتونیت با مقاوم سازی دیواره چاه ها ، مانع از ریزش سنگ های تراشیده شده به داخل شفت چاه می شود.

 بنتونیت یک مایع فلاشینگ است به این معنی که مانع از نفوذ آب به داخل و یا دیواره های چاه می گردد. بنتونیت با تشکیل یک کیک لجنی بر روی دیواره های چاه سبب افزایش پایداری آن خواهد شد به این صورت که ذرات گلبنتونیت با نفوذ به درون سنگ ها و بخش های دیواره چاه ، آن را متورم کرده و سخت می نماید. البته بنتونیت حفاری دارای استاندارد ها مشخصی می باشد که طبق یکی از این استاندارد ها ، بنتونیت باید دارای حالت پودری باشد.

بنتونیت حفاری

استاندارد های بنتونیت حفاری چندان غیر معمول نیست ولی الزامات خاصی دارد که به صورت دقیق تحت عنوان اکما و API شناخته می شود. بنتونیت مناسب برای حفاری باید حاوی ۶۰ تا ۸۰ درصد مونتموریلونیت باشد تا توان تورم پذیری و جذب آب قابل قبولی داشته باشد.یک سیلیکات ۳ لایه قادر به جذب مقدار قابل توجهی آب و تورم پذیری بالایی نسبت به حجم اولیه خود است. در حفاری باید از بنتونیت سدیمی استفاده شود که قدرت جذب آب بالایی دارد و تورم پذیری آن در حد ۱۵ تا ۳۰ برابر حجم اولیه باشد. بنتونیت به دلیل تورم پذیری دارای خاصیت درز گیری مناسبی بوده و خواصی چون افزایش عمر مته  های حفاری ، مستحکم سازی دیواره ها ، خارج سازی مواد زائد و جلوگیری از نفوذ آب را دارد.