بنتونیت خوراکی چیست

بنتونیت خوراکی است یا نه؟ شاید این سوال خیلی از افراد باشد چون بعضی از مردم به دلایل مختلفی تمایل به خوردن خاک دارند. خاک حاوی مواد معدنی فراوانی مثل آهن ، پتاسیم ، روی ، مس ، منگنز و منیزیم است که مورد نیاز بدن می باشد. افرادی که خاک می خورند و تمایل به استفاده از خاک رس بنتونیت خوراکی دارند ، تصور می کنند که مصرف آن می تواند مزایا و فوایدی مثل دفع سموم بدن ، رفع حالت تهوع ، درمان مشکلات سیستم گوارش ، تسکین علائم تهوع صبحگاهی در خانم های باردار و تامین ریزمغدی های مورد نیاز بدن داشته باشد.

با وجود اینکه خوردن خاک در مقادیر بسیار کم و کوتاه مدت ، بیماری محسوب نمی شود اما خاک خوری طولانی مدت نشانه‌ی نوعی بیماری به نام ژئوفاژی است که معمولا به دلیل سوء تغذیه ، بیماری های گوارشی یا مشکلات روانی ایجاد می شود. اکثر افرادی که اقدام به خوردن خاک می نمایند از خاک رس استفاده می کنند. خاک رس یکی از کانی های نرم معدنی است که انواع مختلفی با اسامی بنتونیت ، کائولن ، تالک ، ورمیکولیت ، کلریت ، ایلیت و پیروفیلیت دارد.

بنتونیت خاک رس خوراکی چه تفاوتی با دیگر انواع بنتونیت دارد؟

بنتونیت خوراکی انسان که برای مصارف بهداشتی مثل تولید خمیر دندان ، سم زدائی بدن ، درمان برخی مشکلات پوستی ، رفع جوش و آکنه و شاید مصارف خوراکی استفاده می شود با خاک بنتونیت موجود در معادن تفاوت دارد. بنتونیت خوراکی و بهداشتی  که برای مصارف انسانی مورد استفاده قرار می گیرد باید به خوبی تصفیه شده و ناخالصی ها ، میکا و خاک آن جدا شده باشد. بنتوینت مورد مصرف انسان با بنتونیت دامی هم تفاوت دارد. بنتونیت خوراک دام مانند خاک رس مصرفی در صنایع است.

در مجموع دو نوع بنتونیت در طبیعت وجود دارد که به صورت بنتونیت سدیمی و بنتونیت کلسیم دار است. بنتونیت سدیم دار توان بالایی در جذب آب دارد و می تواند تا چندین برای وزن خود آب جذب کند و در خود نگه دارد. اما بنتونیت کلسیمی توان جذب آب زیادی ندارد ولی در عوض برای جذب یون و سموم ، عملکرد فوق العاده ای از خود نشان می دهد.

بنتونیت خوراکی

فواید مصرف بنتونیت خوراکی

خوردن خاک رس به دلیل خاصیت سم زدایی آن می تواند به جذب سموم تولید شده در بدن و یا سمومی که از طریق خوراکی ها وارد بدن می شود مثل آفلاتوکسین کمک کند. همچنین برای تسکین مشکلات گوارشی مثل مسمومیت غذائی هم مفید است. احتمال دارد خاک رس بنتونیت خوراکی سبب بهبود عملکرد سیستم گوارشی ، دفع سموم ، ارتقاء عملکرد اندام ، افزایش جذب مواد مغذی ، اکسیژن رسانی بهتر به سلول ها از طریق جذب هیدروژن و حذف باکتری ها در بدن شود.

مردم نقاط مختلف جهان از بنتونیت خوراکی برای انسان استفاده می کنند. بسیاری از سایت های فروش مجازی مطرح در جهان مثل سایت های آمازون و وال‌مارت این محصول را به فروش می رسانند. حتی بنتونیت خوراکی بسته بندی شده در فروشگاه های برخی کشور ها فروخته می شود.

کاربرد اصلی بنتونیت خوراکی که به فروش می رسد معمولا برای مصارف خارجی مثل تهیه خمیر دندان ، پاک سازی پوست با استفاده از تهیه ماسک بنتونیت و تهیه برخی محصولات آرایشی بهداشتی است.

مضرات خوردن خاک رس بنتونیت

اگر چه خوردن بنتونیت خاک رس دارای مزایایی برای سلامت انسان می باشد ، اما مصرف زیاد و طولانی مدت آن می تواند تاثیرات زیان باری به همراه داشته باشد. از طرفی برای تمامی مشکلات و بیماری هایی که امکان دارد با خوردن خاک رس بر طرف شود و تسکین یابد ، داروی های بسیار موثر و کم خطری وجود دارد که می توان با مشورت پزشک ، از آن ها استفاده نمود.

عوارض جانبی و بیماری هایی که امکان ابتلا به آنها با مصرف خاک رس یا هر خاک دیگری وجود دارد:

کم خونی

اگر چه یکی از مهم ترین دلایل تمایل افراد به خاک خوری یا ژئوفاژی ، کم خونی Anemia ناشی از فقر آهن است اما خوردن خاک رس لزوما سبب رفع این مشکل نمی شود. همان طور که گفتیم ، خاک رس بنتونیت توان بالایی در جذب مواد مختلف دارد. به همین دلیل می تواند آهن و دیگر ریز مغذی های محلول را جذب نموده و بدون اینکه بدن قادر به دریافت آنها باشد ، از بدن خارج نماید و این مسئله خود سبب کم خونی گردد. بنابراین بنتونیت خوراکی می تواند سبب فقر آهن و کم خونی شود.

مشکلات بارداری

خوردن خاک بیشتر در خانم های باردار مشاهده می شود. زنان در این دوران تمایل به خوردن گچ ، خاک رس ، سنگ کربنات کلسیم و سنگ آهک دارند. علت دقیق این مسئله هنوز مشخص نیست اما محققان دلیل آن را کمبود آهن در بدن و یا تغییر سیستم ایمنی بدن می دانند. خوردن خاک در دوران بارداری ، سلامت مادر و جنین را در معرض خطر قرار می دهد. حتی اگر خاک رس بنتونیت خوراکی از محل مطمئنی تهیه شده و پخت خوبی هم داشته باشد ، باز هم امکان اتصال خاک به مواد مغذی داخل معده و ایجاد سوء تغذیه وجود دارد.

خاک بنتونیت خوراکی

مسمومیت با فلزات سنگین

فلزات سنگین مانند سرب ، جیوه ، آرسنیک و کادمیوم بخشی از مواد تشکیل دهنده خاک هستند. خوردن خاک رس که ممکن است حاوی این فلزات باشد باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد چون فلزات سنگین تجزیه نمی شوند و در بافت ها ، عضلات ، مفاصل و استخوان ها رسوب می کنند. مسمومیت با فلزات سنگین عوارض زیادی مثل ضعف عمومی ، اسهال ، بی اشتهایی ، التهاب مخاطی ، تهوع ، مشکلات باروری ، اختلالات روانی ، بیماری های عصبی ، مشکلات قلبی ، ابتلاء به سرطان پوست ، نارسایی کلیه و افزایش فشار خون دارد.

بیماری های انگلی و میکروبی

خاک ، محل زندگی تعداد بی شماری میکروارگانیسم های بیماری زا از قبیل باکتری ها و قارچ ها است. برای مثال یکی از مشکلات انگلی که افراد در اثر خاک خوری گرفتار آن می شوند ، کیست هیداتیک است که عامل آن انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشد.

یبوست

یکی از مشکلات نادر خوردن خاک ، ایجاد یبوست است که معمولا به دلیل فشار به روده ها بوجود می آید.

افزایش سطح پتاسیم و روی

پتاسیم یکی از مواد معدنی فراوان در برخی از انواع خاک است. حتی نوع خاصی از بنتونیت به نام بنتونیت پتاسیمی هم وجود دارد. ورود میزان زیاد این عنصر و یا ترکیبات آن به بدن می تواند موجب هایپرکالمی شود. این عارضه خطراتی نظیر آریتمی قلب ، تنگی نفس ، ضعف عمومی ، حالت تهوع و ایست قلبی را به همراه دارد.

عنصر روی هم در خاک یافت می شود. غلظت بالای روی در بدن به پروستات ، عضلات ، استخوان ها و کبد آسیب وارد می کند. از عوارض دریافت مقدار زیاد روی می توان به تب ، اسهال ، استفراغ و تهوع اشاره نمود.

کزاز

کزاز یا Tetanus نوعی بیماری عفونی حاصل از سم تولید شده توسط باکتری کلوستریدیوم تتانی است که گرفتگی های دردناک و متناوب ماهیچه ای و آرواره را ایجاد می کند. از علائم رایج کزاز می توان به تب ، تعرق شدید ، سردرد ، سختی در خوردن غذا ، افزایش ضربان قلب ، افزایش فشار خون و گرفتگی های بسیار شدید و دردناک عضلات که حتی می تواند سبب شکستن استخوان شود اشاره نمود.