آشنایی با بنتونیت خاک رس | Bentonite Clay

بنتونیت خاک رس یکی از ۷ گونه خاک رس به دست آمده از خاکستر های آتشفشانی است. بنتونیت خاک رس بر اساس یکی از انواع بنتونیت به نام اسمکتیت شکل می گیرد. دیگر انواع خاک رس عبارت از کائولن ، ایلیت ، ورمیکولیت ، کلوریت ، اکسی هیدروکسید آهن و آلوفان هستند. ویژگی خاص بنتونیت اسمکتیت در جذب بالای آب و مایعات نسبت به دیگر اعضای خانواده خاک رس است به همین خاطر آن را خاک رس زنده می نامند. بنتونیت خاک رس دارای لایه های میکروسکوپی حاوی سیلیکا است که قادر به جذب مایعات و حتی سموم می باشد.

انواع گوناگون بنتونیت خاک رس چیست؟

۴ گونه بنتونیت خاک رس به نام های بنتونیت کلسیمی ، بنتونیت سدیمی ، بنتونیت پتاسیمی و بنتونیت آلومینیومی وجود دارد که البته فراوان ترین و پر کاربرد ترین آنها بنتونیت کلسیم دار و بنتونیت سدیم دار می باشند.

بنتونیت سدیمی همانگونه که از نام آن مشخص است ، حاوی مقادیر زیادی سدیم در ساختار مولکولی خود بوده و توانایی بالاتری در جذب آب نسبت به بنتونیت کلسیمی دارد به طوری که می تواند با جذب آب تا ۱۵ برابر حجم اولیه خود متورم شود. بنتونیت خاک رس سدیک به صورت عمده در صنایع به عنوان ماده اولیه ، عامل سوسپانسیون ، تولید بتن و کاشی های سیمانی ، بایندر ، تولید مواد ضد آب ، تولید چسب طبیعی و … کاربرد دارد.

بنتونیت کلسیمی که با نام مونت موریلونیت کلسیمی هم شناخته می شود به جای سدیم حاوی کلسیم بوده و نادر ترین نوع خاک رس اسمکتیت است. بنتونیت خاک رس کلسیمی طبیعی دارای رنگ سبز کدری می باشد و بر خلاف بنتونیت سدیمی ، بیشتر جاذب یون ها است. خاصیت سم زدایی بالای بنتونیت خاک رس کلسیم دار موجب شده امروزه به عنوان یک ماده سم زدای طبیعی برای بهبود کیفیت پوست بدن و زدودن سموم استفاده شود. این نوع بنتونیت خاک رس تقریبا خاصیت قلیایی داشته و pH آن در حدود ۸ تا ۹ است. همچنین ماده ای بدون طعم ، بی بو ، نرم و غیر سنگی است.